ile?

tofik Data ostatniej zmiany: 2010-10-01 21:19:45

ile?

2010-09-30 17:56:51 - tofik

ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?



Re: ile?

2010-09-30 21:59:01 - Jarek P.

Użytkownik tofik napisał w wiadomości
news:1fb7513f-fd2b-4840-b184-6e0c988d60e8@c10g2000yqh.googlegroups.com...

> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?

Też nie mam zielonego pojęcia, ale w kategorii na najlepszy, najlepiej
oddający treść zawartości tytuł postu przyznaję Ci honorową nagrodę za
ustanowienie nowych horyzontów ;-)

J.




Re: ile?

2010-10-01 08:05:02 - Misiek


Użytkownik Jarek P. napisał w wiadomości
news:i82q65$oi5$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik tofik napisał w wiadomości
> news:1fb7513f-fd2b-4840-b184-6e0c988d60e8@c10g2000yqh.googlegroups.com...
>
>> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?
>
> Też nie mam zielonego pojęcia, ale w kategorii na najlepszy, najlepiej
> oddający treść zawartości tytuł postu przyznaję Ci honorową nagrodę za
> ustanowienie nowych horyzontów ;-)
>

jak dla mnie wygral piesza wycieczke na antarktyde :-)
Oczywiscie wyzywienie we wlasnym zakresie :-)




Re: ile?

2010-10-01 06:47:09 - Krzysztof 45

tofik napisał(a):
> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?
tinyurl.com/2cv7gwt
--
Krzysiek



Re: ile?

2010-10-01 08:04:41 - tofika

On 1 Paź, 06:47, Krzysztof 45 wrote:
> tofik napisał(a):> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?
>
> tinyurl.com/2cv7gwt
> --
> Krzysiek

o wlasnie tak oto
poczynilam i znalazlam,ze
minut 3o.
pomijajac, ze ten news
byl na pl.rec.kuchnia a wyslal mi
sie w pospiechu gdzie popadnie
to predzej jak widze by
mi skisly niz doczekalabym
sie rzeczowej odpowiedzi.
choc jak nie trzeba
to pensla nie takie tresci
crossuje na wszystkie grupy.



Re: ile?

2010-10-01 08:09:11 - tofika

On 1 Paź, 08:04, tofika wrote:
> On 1 Paź, 06:47, Krzysztof 45 wrote:

>
> >tinyurl.com/2cv7gwt
> > --
> > Krzysiek
>
> o wlasnie tak oto
> poczynilam i znalazlam,ze
> minut 3o.
> pomijajac, ze ten news
> byl na pl.rec.kuchnia

pomylka, nie byl a mial byc.



Re: ile?

2010-10-01 12:02:49 - Panslavista

tofika wrote in message
news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870@l6g2000yqb.googlegroups.com...

Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min
od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko,
posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem koperkowym,
udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w kamiennym garnku
blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać odrobiną żywego i dobrego
zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego (domowego) mleka, po to by
dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone gołąbki w chłodzie przestoją
nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po opłukaniu z kwasu, można kiszone
jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej obróbki.





Re: ile?

2010-10-01 12:13:31 - Panslavista

Panslavista wrote in message
news:4ca5b1d8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
> tofika wrote in message
> news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870@l6g2000yqb.googlegroups.com...
>
> Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
> Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min
> od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko,
> posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem
> koperkowym, udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w
> kamiennym garnku blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać
> odrobiną żywego i dobrego zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego
> (domowego) mleka, po to by dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone
> gołąbki w chłodzie przestoją nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po
> opłukaniu z kwasu, można kiszone jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej
> obróbki.

Nie tylko gołąbki i opieńki, ale każde inne zjadliwe grzyby można kisić lub
solić.

Można też solić wełniankę (mleczaj wełnianka - podobny do rydza, lecz o
piekącym smaku) w tej solance przeleży trzy miesiące i potem trzeba go
przepłukać z solanki i można bezpiecznie zjadać.





Re: ile?

2010-10-01 21:19:45 - moon

?tofik wrote:
> ile gotowac opieńki, bo ja nie mam zielonego pojecia?

aż będą dobre.
rozgotowanie raczej grzybom nie grozi.

moon




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS