Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-24 20:09:35 - medea
> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
Są takie specjalne patelnie z zagłębieniami (z przeznaczeniem raczej do
jajek sadzonych, ale można i do tego wykorzystać). Wbijasz jajka
najpierw do kubka lub innego naczynia, potem porządnie roztrzepujesz i
smażysz w tych zagłębieniach. Wyjdą takie omlety bardziej, niż
jajecznica. Można by ewentualnie spróbować usmażyć na zwykłej patelni w
obręczach np. zrobionych z folii aluminiowej albo po prostu w takich
foremkach, jeśli takie dostaniesz.
To McD chyba się rozwija, że serwuje coś takiego, nie widziałam nigdy.
Ewa
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-24 22:43:37 - Waldemar Krzok
> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
Działa dobrze.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-25 12:42:26 - lemonka
Użytkownik Waldemar Krzok
wiadomości news:9o8n0fFoinU2@mid.uni-berlin.de...
> Lebowski wrote:
>
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
> wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
> Działa dobrze.
>
Można też użyć foremek do minipizzy albo kupić specjalne foremki do jajek,
najlepiej silikonowe. Gugl wypluwa takie:
kocham-jesc.pl/p585,komplet+foremek+do+jajek+-+koniczyna+i+gwiazdka
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-26 21:12:12 - XL
> Lebowski wrote:
>
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
> wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
> Działa dobrze.
www.polska-gotuje.pl/artykul/obrecz-do-jajek-sadzonych
Są też w innych kształtach.
--
XL
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-05 12:16:00 - medea
> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
Obecnie w Lidlu można kupić takie specjalne obręcze do jajek sadzonych,
za całe 6,99zł.
Ewa
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-07 11:11:15 - medea
> W dniu 2012-03-05 12:16, medea pisze:
>> W dniu 2012-01-24 19:21, Lebowski pisze:
>>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>>
>> Obecnie w Lidlu można kupić takie specjalne obręcze do jajek sadzonych,
>> za całe 6,99zł.
>>
>> Ewa
>
> Bylem dzis o 7, ale bylo zamkniete. Czynne dopiero od 8.
> Strasznie chce im sie pracowac.
> Ale podjade po pracy. Tym bardziej, ze zaprojektowalem kiedys spora
> czesc tego Lidla w ramach chalturki, wiec wypadaloby w koncu zobaczyc,
> jak to im wyszlo.
> Kurcze, mam nadzieje, ze dostane te obrecze, to jutro odpalilbym
> domowego McDonalada do pracy.
Słusznie, informacja nie była tylko dla ciebie.
A ty męcz się dalej z tym swoimi jajami.
Ewa
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-07 09:36:48 - czeremcha
Postanowiłam sobie nie odpowiadać na żadne zapytanie tego... czegoś....
Folklor grupowy... Zaczynam tęsknić za Panslawistą...
Z dwojga złego...
Ania
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-07 10:40:20 - Qrczak
>
> Medeo, widzisz...
> [...]
> Z dwojga złego...
>
> Ania
Do wszystkiego się można przyzwyczaić, Aniu. Do zbuczków też.
Qra
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-07 10:45:52 - czeremcha
> Do wszystkiego się można przyzwyczaić, Aniu. Do zbuczków też.
Zadziwiające, że tak szybko jeden zastępuje drugiego.
Chociaż - wolę ludzi z lekką paranoją niż zwykłych chamów. Paranoję
można wybaczyć. Chamstwa - nie.
Chyba, że chamstwo ma podłoże chorobowe...
Ania
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-03-07 11:14:51 - medea
> Medeo, widzisz...
>
> Postanowiłam sobie nie odpowiadać na żadne zapytanie tego... czegoś...
>
> Folklor grupowy... Zaczynam tęsknić za Panslawistą...
>
> Z dwojga złego...
U mnie nadzieja umiera ostatnia. ;)
A serio - informacja była też dla innych ewentualnych zainteresowanych.
Ewa
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-24 20:11:49 - medea
> W dniu 2012-01-24 19:21, Lebowski pisze:
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Są takie specjalne patelnie z zagłębieniami
O, coś takiego np.:
www.ceneo.pl/1871401
E.
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-25 10:56:00 - zbyszekz@gmail.com
> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej na rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina - nie ma wyporu na ściany formy i patelnię.
Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i jak natłuścić metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy).
--
ZZ@private
Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
2012-01-25 12:07:50 - zbyszekz@gmail.com
> W dniu 2012-01-25 10:56, było cicho i spokojnie, aż tu
> zbys...@gmail.com jak pierdolnie:
> > W dniu środa, 25 stycznia 2012, 08:35:03 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> >
> >> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
> >> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
> > A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
> > Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej
> > na rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina
> > - nie ma wyporu na ściany formy i patelnię.
> > Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i
> > jak natłuścić metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy)..
>
> Wydawalo mi sie, ze juz dzieci w podstawowce maja na tyle obserwacji i
> wnioskow z nich, aby latwo wyobrazic sobie jak znaczne sily jonowe
> towarzysza tak gwaltownej denaturacji bialek, jaka zachodzi przy
> kontakcie jajka z rozgrzana patelnia i ze bez trudu powinny one uniesc
> lekka forme powodujac wyplyniecie jajka spod niej, ze juz nie wspomne
> tutaj o roznicy gestosci i lepkosci pomiedzy forma, a jajkiem.
> Ale jesli twoja mamusia zakonczyla rozmnazaniem edukacje prawdopodobnie
> tylko na ogolniaku lub nawet zawoduwie i czesto gesto nie dala rady
> wygramolic sie z rana z wyra, zeby wyslac cie do szkoly, ktora
> najwyrazniej nie uwazala za istotna, to zawsze mozesz przeprowadzic
> sobie taki eksperyment i nadrobic troszke ten brak w wyobrazni.
Taaak, teraz wiem skąd się biorą teorie o helu, ściętej brzozie itp., czyżbyś należał do elyty polytykierów?
--
ZZ@private