Ciacho z górką
2011-10-15 12:34:39 - Sławomir Szczyrba
i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
podwodna - długie z garbem na środku :
< w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
Co źle robię? :)
Sławek
--
________ Czas to pieniądz - a pieniądz to więcej niż czas.
_/ __/ __/ Edgar Allan Poe
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: Ciacho z górką
2011-10-15 13:25:43 - tomjas
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
> Co źle robię? :)
>
Prawdopodobnie chodzi o to, że po włożeniu do gorącego piekarnika brzegi
nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto krzepnie
i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
Re: Ciacho z górką
2011-10-15 16:43:58 - Sławomir Szczyrba
> nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto krzepnie
> i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
> Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
>
To samo było przy zimnym piekarniku i silikonowej foremce.
Sławek
--
________ Mit ganzem Krieg kann man uns Arsch lecken.
_/ __/ __/ Przygody dzielnego Wojaka Szwejka
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: Ciacho z górką
2011-10-15 13:39:09 - medea
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1>
> Co źle robię? :)
>
> Sławek
Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?
Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo. Aha, czasami w ten
sposób wysadza ciasto z sodą.
Ewa
Re: Ciacho z górką
2011-10-15 16:47:44 - Sławomir Szczyrba
>
> Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?
>
Sekcję zrobimy wieczorem, ale chyba dobrze...
> Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
> spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo.
>
Dzięki!
No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
- mniej proszku,
- niższa temperatura,
- pieczenie bez termoobiegu.
Moje adypocyty już się cieszą... ;)
> Ewa
Sławek
--
________ Inny samochód zderzył się z moim, nie ostrzegając
_/ __/ __/ o swoich zamiarach. (zgłoszenie PZU)
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: Ciacho z górką
2011-10-17 11:35:51 - po
news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>
> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
> - mniej proszku,
> - niższa temperatura,
> - pieczenie bez termoobiegu.
>
Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
W takim razie i tak nieźle wyszło.
Re: Ciacho z górką
2011-10-17 13:05:54 - Sławomir Szczyrba
>> - pieczenie bez termoobiegu.
> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>
Taki przepis dostałem... :)
Sławek
--
________
_/ __/ __/ Let me give one piece of advice. Be honest. -- Trinity
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: Ciacho z górką
2011-10-17 20:39:55 - po
news:slrn.j9o30i.jme.steev@hot.pl...
> Hej, po, widziałeś dokąd poszli ludzie ?
>
>>> - pieczenie bez termoobiegu.
>> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
>> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>>
> Taki przepis dostałem... :)
A osoba od której dostałeś przepis, też piecze w termoobiegu ?
Zapodaj przepis a właściwie przepisy bo dwa różne ci wychodzą z górką.