Surimi

vcore Data ostatniej zmiany: 2011-09-06 18:19:46

Surimi

2011-09-05 20:38:49 - vcore

Miał ktoś okazję próbować _prawdziwego_ surimi i porównać go z tym dostępnym np. w Lidlu?
Te lidlowskie oznaczone są jako ?Paluszki Z surimi o smaku krabów? więc podejrzewam że jest to wyrób
surimi-podobny, choć nie wiem czy słusznie.

Dopiero dziś zacząłem się nad tym zastanawiać choć kupuję ten wyrób już od długiego czasu bo to
świetny dodatek do sałatek, za surimi innych producentów na razie się nie rozglądałem, może jednak
warto?



Re: Surimi

2011-09-05 20:42:36 - Aicha

W dniu 2011-09-05 20:38, vcore pisze:

> Miał ktoś okazję próbować _prawdziwego_ surimi i porównać go z tym
> dostępnym np. w Lidlu?
> Te lidlowskie oznaczone są jako ?Paluszki Z surimi o smaku krabów? więc
> podejrzewam że jest to wyrób surimi-podobny, choć nie wiem czy słusznie.

Hehe.
pl.wikipedia.org/wiki/Surimi
Smacznego ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Surimi

2011-09-05 20:45:15 - Aicha

W dniu 2011-09-05 20:42, Aicha pisze:

>> Te lidlowskie oznaczone są jako ?Paluszki Z surimi o smaku krabów? więc
>> podejrzewam że jest to wyrób surimi-podobny, choć nie wiem czy słusznie.
>
> Hehe.
> pl.wikipedia.org/wiki/Surimi
> Smacznego ;)

en.wikipedia.org/wiki/Surimi
A tu więcej pikantnych szczegółów.

--
Pozdrawiam - Aicha

wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku




Re: Surimi

2011-09-05 22:29:39 - vcore

W dniu 2011-09-05 20:45, Aicha pisze:
> en.wikipedia.org/wiki/Surimi
> A tu więcej pikantnych szczegółów.
>

No tutaj faktycznie sporo szczegółów, to na naszej wiki czytałem już dawno temu ale raczej nie
oświeciło mnie to zbytnio :)

Morał z tego taki że produkcja surimi to żadna filozofia, ale bez glutaminianu sodu to byłaby raczej
breja bez smaku



Re: Surimi

2011-09-06 10:58:40 - Jerzy Dombczak

W dniu 2011-09-05 22:29, vcore pisze:
> W dniu 2011-09-05 20:45, Aicha pisze:
>> en.wikipedia.org/wiki/Surimi
>> A tu więcej pikantnych szczegółów.
>>
>
> No tutaj faktycznie sporo szczegółów, to na naszej wiki czytałem już
> dawno temu ale raczej nie oświeciło mnie to zbytnio :)
>
> Morał z tego taki że produkcja surimi to żadna filozofia, ale bez
> glutaminianu sodu to byłaby raczej breja bez smaku


To co jest w supamaket to chemiczna zmiksowana breja nie jedz tego.




Re: Surimi

2011-09-06 15:05:03 - vcore

W dniu 2011-09-06 10:58, Jerzy Dombczak pisze:
> To co jest w supamaket to chemiczna zmiksowana breja nie jedz tego.

Generalnie to oprócz guanylanu disodowego to nie ma w składzie nic nadzwyczajnego




Re: Surimi

2011-09-06 15:15:35 - Jerzy Dombczak

W dniu 2011-09-06 15:05, vcore pisze:
> W dniu 2011-09-06 10:58, Jerzy Dombczak pisze:
>> To co jest w supamaket to chemiczna zmiksowana breja nie jedz tego.
>
> Generalnie to oprócz guanylanu disodowego to nie ma w składzie nic
> nadzwyczajnego
>

Odpady poprodukcyjne i soja



Re: Surimi

2011-09-06 18:19:46 - vcore

W dniu 2011-09-06 15:15, Jerzy Dombczak pisze:
> Odpady poprodukcyjne i soja

Jak i pasztet, paprykarz, parówki. A soja to raczej nie chemia :) lepsze to niż polimerowe
syntetyczne wypełniacze



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS