Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 11:03:22 - Kamikaze
czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 11:20:11 - Ikselka
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
w dłonie niewielką ilość oleju i myziam tym olejem każdy ziemniak, po
prostu obracając go w dłoniach.
--
XL
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 11:35:09 - Kamikaze
> Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
> Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
> w dłonie niewielką ilość oleju i myziam tym olejem każdy ziemniak, po
> prostu obracając go w dłoniach.
A czym takiego ziemniaka dobrze jest doprawić do smaku?
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 12:59:07 - Ikselka
>> Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
>> Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
>> w dłonie niewielką ilość oleju i myziam tym olejem każdy ziemniak, po
>> prostu obracając go w dłoniach.
>
> A czym takiego ziemniaka dobrze jest doprawić do smaku?
Różne są gusty - my uwielbiamy naturalny smak ziemniaków pieczonych. O ile
nie są przeznaczone na dodatek do obiadu, tylko na przekąskę, jemy je tylko
smarujac masłem (czasem czosnkowym) i posypując solą.
--
XL
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 12:07:24 - Justyna Vicky S.
Użytkownik Kamikaze
news:j6ei4p$s3c$3@news.onet.pl...
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej czy
> od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja piekę surowe. Ziemniaki myję szczoteczką pod bieżącą wodą. Małe zostawiam
całe, większe kroję na kawałki tak by wszystkie były jednakowych (mniej
więcej) rozmiarów. Przyprawiam oliwą tak aby każdy ziemniak był lekko
natłuszczony i posypuję przyprawą do ziemniaków. Jest taka gotowa mieszkanka
firmy Prymat i nazywa się do ziemniaków.
Można doprawiać tymiankiem, bazylią i innymi ziolami. Nie próbowałam, bo jak
do tej pory takie ziemniaki bardzo smakują naszej rodzinie.
A tą przyprawę stosuję nie tylko do ziemniaków pieczonych. Czasami dodaję
jej do odsmażanych ziemniaków. Albo gdy zostanie mi trochę makaronu/kaszy z
obiadu - na patelni rozgrzewam masło, dodaję kaszę/makaron, posypuję
przyprawą. Do tego kefir lub maślanka i szybki obiad mam gotowy.
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 13:01:10 - Ikselka
> Jest taka gotowa mieszkanka
> firmy Prymat i nazywa się do ziemniaków.
Warto jednak umieć smemu komponować smaki z przypraw pojedynczych.
Wystarczy chwilowy brak dostępu do mieszanek i wtedy klapa w kuchni, bo nie
wie się, co i z czym...
--
XL
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 15:39:06 - Justyna Vicky S.
Użytkownik Ikselka
news:1psveu0s0srny$.1rxcheowwy95n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 4 Oct 2011 12:07:24 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Jest taka gotowa mieszkanka
>> firmy Prymat i nazywa się do ziemniaków.
>
> Warto jednak umieć smemu komponować smaki z przypraw pojedynczych.
> Wystarczy chwilowy brak dostępu do mieszanek i wtedy klapa w kuchni, bo
> nie
> wie się, co i z czym...
Owszem.
Ja często korzystam z takich gotowców, choć sloiczków z różnymi przyprawami
u mnie pod dostatkiem. Akurat do ziemniaków nie korzystałam z samodzielnie
mieszanych przypraw. Czasami piekę tylko same ziemniaki, lekko posolone
(albo i nie) i do tego robię sos czosnkowy. Ale to zależy od tego ile czasu
akurat mam :) A to mi przypomniało, że muszę zrobić sos czosnkowy, bo na
samą myśl dostałam ślinotoku ;)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 12:21:17 - Anai
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja piekę surowe:
- w zależności od potrzeby ziemniaki obieram lub tylko szoruję,
- większe dzielę na części - mniejsze zostawiam całe
- czasem piekę je w worku do pieczenia, czasem w naczyniu żaroodpornym,
a czasem każdego z osobna zawiniętego w alufolię
- niezależnie od tego w jaki sposób je piekę ziemniaki posypuję solą
i rozmarynem, polewam niewielką ilością oleju, dodaję trochę masła
i ciut, ale dosłownie ciut wody (do tych w alufolii wody nie daję)
- czas pieczenia zależy oczywiście od ilości ziemniaków - mi to zajmuje
ok. godziny
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 13:08:57 - medea
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja zwykle myję, obieram, kroję na ćwiartki, a większe na ósemki, wrzucam
do miski i polewam oliwą, posypuję przyprawą (gotową do ziemniaków albo
ziołami np. majerankiem, tymiankiem) i piekę w piekarniku na ruszcie aż
się zezłocą.
Ewa
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 13:12:34 - medea
> W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
>> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
>> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
>
> Ja zwykle myję, obieram
Najpierw obieram, a potem myję.
> , kroję na ćwiartki, a większe na ósemki, wrzucam do miski i polewam oliwą
> , posypuję przyprawą (gotową do ziemniaków albo ziołami np.
> majerankiem, tymiankiem)
I dobrze mieszam w tej misce, żeby każdy kawałek ziemniaka był w miarę
równomiernie posmarowany oliwą i przyprawą.
> i piekę w piekarniku na ruszcie aż się zezłocą.
Ewa
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-04 15:29:53 - Iwon(K)a
news:j6ei4p$s3c$3@news.onet.pl...
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej czy
> od razu surowe wsadzić do piekarnika?
ja pieke surowe, bez obierania. Nakluwam widelcem, nieco natluszczam oliwa,
lekko sole ( czasami w nie sole w ogole) i klade bezposrednio na polke w
piekarniku. Dopiero po upieczeniu przekrawam na pol, i dodaje np jogurt,
smietane, lub maslo- posypuje tez czesto szczypiorkiem. Ale to juz kwestia
pomyslow i upodoban.
i.
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-11 22:17:31 - Stokrotka
nie za mało soli, ale lepiej nie dosolić niż pszesolić, bo dosolić można na
tależu,
pokrojone dość drobno, na kawałki, potem na plasterki 1/2-3/4 cm.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-11 22:20:21 - Stokrotka
> Surowe, obrane, bez pszypraw i bez żadnego tłuszczu, tylko posolone,
> nie za mało soli, ale lepiej nie dosolić niż pszesolić, bo dosolić można
> na tależu,
> pokrojone dość drobno, na kawałki, potem na plasterki 1/2-3/4 cm.
Smaruję tylko spud naczynia smalcem,
zdrowo i szybciej bez tłuszczu na wieżhu.
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-11 22:29:18 - Aicha
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-12 19:36:29 - Krzysztof Tabaczyński
Użytkownik Aicha
news:j728uv$drk$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
>
>> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
>> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
>
> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa Knorra
> borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i zmieszana z
> tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się gęsty sos.
> Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-12 20:01:10 - Aicha
>> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
>> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
>> Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
>> zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
>> gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
Wiem. Dlatego zewnętrznego tłuszczu zero.
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-12 20:11:30 - Stokrotka
>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>
A knorr pewnie 50% hemi.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Pieczenie ziemniaków
2011-10-12 21:40:57 - Aicha
>>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>> ....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>>
>> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>>
> A knorr pewnie 50% hemi.
A co to jest hema? Bo ja tylko taki sklep znam :)
A poza tym ja się składam w 100% z chemii, ale może Ty masz inaczej :)
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku