Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

suryga@gmail.com Data ostatniej zmiany: 2012-05-07 06:13:50

Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-04 20:17:31 - suryga@gmail.com

Kolega Robertr liczy koszt energii w trybie stanby.

MOże już było kiedyś ale ....
Padła mi ostatnio kuchenka z płytą ceramiczną.
A ponieważ ceny indukcyjnych spadły więc postanowiłem zafundować sobie takie ustrojstwo.
Pierwsze wrażenie super...
Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc od ceramicznej.
Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).

Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???

I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
Może jakiś mały silniczek :)

S



Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-04 21:32:32 - Irokez

Użytkownik napisał w wiadomości
news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discussion-forums@ynep10...

> Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
> Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą
> moc od ceramicznej. Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą
> wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd
> (moc).

Zajebisty musisz mieć garnek, że grzejesz wodę jednocześnie na 4-rech polach
i full mocy.

--
Irokez




Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-04 22:33:32 - suryga@gmail.com


> Zajebisty musisz mieć garnek, że grzejesz wodę jednocześnie na 4-rech polach
> i full mocy.

prosze przeczytaj
Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma.



Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-04 23:57:18 - Robert G

Użytkownik suryga@gmail.com napisał:
> Pierwsze wrażenie super...

Ja jestem zadowolony i moja żona też :-)

> Woda zagotowała sie błyskawicznie w porównaniu z poprzednią kuchnią.
> Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc od ceramicznej.
> Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).
>
Pamiętaj jednak, że ta większa moc jest w krótszym czasie. Poza tym
indukcja ma dużo mniejszą bezwładność cieplną, a co za tym idzie
mniejsze straty energii.
Dramatyzujesz.

> Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
> Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???
>
Moja ma łączną moc 9,6 kW, ale chyba nigdy jeszcze tyle na raz nie brała.
Był piekarnik i może max 2 - 3 pola grzejne i to nigdy nie w trybie
power bost, czy jak tam się to zwie.
95 proc czasu pracy tej kuchenki to będzie jedno pole załączone na max
30 proc mocy :-).
czyli może 700 - 800 W. Nie ma obaw o przeciążenie instalacji.

> I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
> Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
> Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
> Może jakiś mały silniczek :)

Może się nie znam, ale jak załączysz dodatkowy odbiornik prądu, to
zużycie raczej wzrośnie. Nie liczyłbym tu na zmniejszenie rachunków, a
raczej zwiększenie.

pozdrawiam
Robert G



Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-05 00:44:33 - nadir

> Może jakiś mały silniczek :)

Raczej kondensatorek.




Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-06 17:44:16 - 4CX250

Użytkownik napisał w wiadomości
news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discussion-forums@ynep10...

>Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc
>od ceramicznej.
>Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak
>naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).


Grzejąc na indukcji masz krótszy czas nagrzewania garnka i tego co w środku
gdyż na płycie indukcyjnej rozgrzewane jest bezpośrednio dno garnka a nie
jak w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
wynikajace ze swojej pojemności cieplnej (jest nawinięta na korpusie) ogrzać
dno przez kawałek szyby vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno
garnka.
Jak gotujesz wodę na indukcji to zaraz po ściągnięciu garnka jesteś w stanie
na chwilę dotknąć ręka pole gdyż nie przekracza 100stC, oczywiście grozi
poparzeniem ale nie jest tak gorące jak pole normalnej kuchni w której
temperatura może wynosić nawet kilkaset stopni. Świadczy to wszystko o tym
że gotowanie na indukcji jest tańsze i szybsze a większą mocą pola się nie
sugeruj.


Marek





Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-06 20:12:57 - _ąćęłńóśźż.

Trochę pokręciłeś (kładziesz nacisk na przewodnictwo cieplne, a nie na
promieniowanie podczerwone), ale generalnie masz rację.


-----
> w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
wynikajace ze swojej pojemności cieplnej ogrzać dno przez kawałek szyby
vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno garnka.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/



Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-07 09:02:00 - 4CX250

Użytkownik _ąćęłńóśźż. napisał w wiadomości
news:jo6ev9$o3i$1@inews.gazeta.pl...
> Trochę pokręciłeś (kładziesz nacisk na przewodnictwo cieplne

W którym miejscu? Bo mi wydaje się że chciałem zobrazować że przy okazji
grzania garnka znaczna część energii elektrycznej zmarnuje się na rozgrzanie
grzałki, jej korpusu i otoczenia oraz szyby vitroceramicznej? Po drodze masz
szybę czy uważasz że rozgrzewajac się bardzo znacząco w stosunku do wersji z
indukcją nie oznacza że szyba zatrzymuje sporo energii? Uważasz że
promieniowanie przechodzi przez szybę nie nagrzewając jej?

Marek




Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej

2012-05-07 06:13:50 - Jacek

W dniu 2012-05-04 20:17, suryga@gmail.com pisze:

> Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).

Mniej ciepła tracisz na grzanie samej płyty i okolicy garnka, więc
troszkę zaoszczędzisz w porównaniu ze zwykłą płytą.

> Kolejna kwestia, wytrzymałość domowej sieci energetycznej.
> Teoretycznie te 7 kW to jest bardzo rzadko używane ale 60% tej wartości to już bedzie norma. Sieć jest liczona pewnie na takie obciążnie ale Moja poprzednia kuchenka miała tylko 5 kW a następna będzie mieć 9 kW ???
>
To zależy, do czego używasz tej kuchni. Jak gotujesz pełnowymiarowy
obiad, to 3 pola w użyciu jest normą.

> I ostatnia kwestia, tak z ciekawości
> Wie ktoś jaki charakter (indukcyjny,pojemnościowy,rezystacyjny) ma ta kuchenka.
> Kiedyś liznąłem troche elektrotechniki i nauczyciel nam tłumaczył że duże zakłady żeby obniżyć rachunki za energie właczają silniki po to tylko aby zmienić cos fi a więc rachunek za prąd.
> Może jakiś mały silniczek :)
Duże zakłady rozliczają się też z mocy biernej, a domy tylko z mocy
czynnej, więc nie ma sensu tu cokolwiek kombinować.
Kuchnia ma charakter rezystancyjny (albo prawie rezystancyjny).
Wszystko, co przetwarza energię na ciepło ma charakter rezystancyjny,
nawet silnik.
A co do załączania dodatkowych urządzeń dla poprawy współczynnika mocy
to załącza się np. baterie kondensatorów, ale też można załączać silniki
synchroniczne, które w pewnych warunkach mają charakter pojemnościowy.
Tylko, że takie silniki małe raczej nie są.

Jacek




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS