Rok szkolny to czas, w którym rodzice prześcigają się w pomysłach dotyczących tego, co powinno znaleźć się w szkolnym lunchboxie. Co zatem zapakować dziecku do szkoły, aby nie sięgało po niezdrowe przysmaki? Z pomocą przychodzi coach zdrowia Agnieszka Mielczarek, mama oraz ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.
Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?
Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam co jedzą mistrzowie. Przygotujmy dziecku coś, co będzie nie tylko wyglądać smacznie, ale także będzie pełne witamin i mikroelementów. Na początek spróbujmy przygotować warzywno-jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest nie tylko bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami, ale także jest fantastycznym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, które idealnie wpłyną na układ nerwowy i rozwój dzieci – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz
Dania proponowane przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelona, to ciekawe zamienniki nudnych, bezsmakowych kanapek, na które tak często narzekają dzieci. Spakowane do lunchboxa obok jabłka i soku, będą idealnym posiłkiem dla małego zdobywcy wiedzy. Na stronie www.beko.pl/jedzjakmistrz znajdziesz ponad 100 przepisów, z których możesz czerpać inspiracje przygotowując swoją pociechę na szkolne wyzwania. Przygotowanie muffinek do szkoły wydaje Ci się czasochłonne i skomplikowane? Podpowiadamy czego potrzebujesz, aby szybko i sprawnie wyczarować to danie, a jeśli zaangażujesz do pomocy swoje dziecko, możesz być pewna, że będzie je zjadać z podwójnym apetytem.
Składniki:
· 8 dużych jaj
· 60ml mleka
· 80g posiekanego szpinaku
· 100g pomidorków koktajlowych
· 30g szalotki
· 1 awokado
· 20g posiekanej pietruszki
· pół opakowania sera feta
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek. W dużej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20 - 25 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Muffinki posyp serem feta i pietruszka. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku – jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).