Trudno wyobrazić sobie wytrawne danie bez soli. To podstawowa przyprawa, która występuje w codziennym menu, niemal w każdej kuchni. Jak sobie bez niej radzić? Galeo podpowiada, które zioła pozwolą ograniczyć jej spożycie.
Sól jest niezbędna w diecie, jednak nie należy przesadzać z jej ilością. Zamiast niej, smak dań świetnie podkreślą różne zioła. Ograniczając ilość soli, najprościej skorzystać z gotowej mieszanki ziół prowansalskich Galeo. Kompozycja bazylii, majeranku, rozmarynu, cząbru, szałwii, tymianku, oregano i mięty nada smaku daniom zarówno ciężkostrawnym, jak i lekkim sałatkom. Pasuje do pieczeni, drobiu, ryb, warzyw i twarogów.
Bazylia Galeo jest idealna do makaronów i pomidorów, nada charakteru rybom, daniom z drobiu i wieprzowiny, zupom, a także twarożkom i masłom. Cechują ją orzeźwiający smak i korzenno-balsamiczny aromat. Tymianek Galeo z kolei to świetna propozycja do pasztetów, tłustych mięs, zup z roślin strączkowych, pieczonej kaczki, dziczyzny… czy bigosu. Oregano Galeo natomiast tak, jak bazylia, doskonale pasuje do pomidorów, sprawdzi się również w przypadku zup, ryb, serów, mięs i roślin strączkowych.
Sprzymierzeńcem w ograniczaniu soli mogą być jednak wszystkie inne zioła i przyprawy, chociażby kminek czy koperek Galeo, które nadadzą daniom smak. Warto nie ograniczać się do podpowiedzi i odnaleźć swoje ulubione dodatki, które pomogą odkryć nowe obszary kulinarne.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.