Rok 2015 jest drugim sezonem, w którym wprowadzane do uprawy w wyniku współpracy SGGW i gospodarstwa sadowniczego z okolic Grójca ‘MiniKiwi’ (Actinidia arguta) trafiła do naszych sklepów. Owoce są mniejszą wersją owoców kiwi, ale zasadnicza różnica wiąże się z ich jadalną skórką. Owoce te uzyskane bez ochrony chemicznej zawierają niezwykle dużo cennych składników prozdrowotnych przez co powszechnie uważane są za „owoce zdrowia”. Wyhodowana w SGGW i uprawiana na podgrójeckiej plantacji odmiana ‘Bingo’ wyróżniająca się atrakcyjnym wybarwieniem i smakiem po raz pierwszy pojawiła się w sklepach i mamy nadzieję, że znajdzie uznanie konsumentów.
Dzięki promocji owoców ‘MiniKiwi’ przez pracowników naukowych z SGGW, uprawa tej oryginalnej rośliny zyskuje coraz więcej zwolenników w naszym kraju czego wynikiem są powstające nowe plantacje rozsiane po całym kraju. Realizowany na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu przez zespół dr. hab. Piotra Latochę, projekt badawczy finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ma na celu opracowanie optymalnej technologii towarowej uprawy tej rośliny i wybór najlepszej odmiany. Powinno to w jeszcze większym stopniu przyczynić się do rozpowszechnienia uprawy tych nie tylko smacznych, ale także niezwykle wartościowych owoców.
dostarczył infoWire.pl