Wielkie zmiany w małopolskich szkołach!
Carrefour Polska motorem zmian żywieniowych.
Ponad 1000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjalnych wraz ze swoimi nauczycielami, ekspertami oraz wolontariuszami podjęło wyzwanie, by zmienić swoje nawyki żywieniowe i wspólnie zawalczyć o zdrowe produkty w szkole. Inspiracją i wsparciem, był program „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” realizowany przez Carrefour Polska oraz krakowską Fundację Partnerstwo dla Środowiska.
Cel programu jest prosty: zmienić nawyki żywieniowe dzieci i tym samym uchronić je przed szeregiem chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, otyłość czy zaburzenia kardiologiczne.
Jak tego dokonać? Wprowadzając drugie śniadanie, dobierając odpowiednio asortyment sklepiku szkolnego, przygotowując zbilansowane menu szkolnej stołówki, a także zachęcając uczniów do założenia przyszkolnego ogródka.
Na realizacje powyższych inicjatyw Carrefour przeznaczył ponad 50 000 EURO, dzięki czemu w szkołach zaszły ogromne zmiany. Powstały sklepiki w miejscach, w których do tej pory były tylko automaty z jedzeniem, w wielu placówkach wprowadzono wspólne drugie śniadanie, a także zbudowano ogródki warzywne. Podczas trzech miesięcy trwania programu szkoły otrzymały również wsparcie merytoryczne pod postacią specjalnie opracowanych materiałów dydaktycznych współwydanych przez Carrefour.
Dzięki programowi „Zdrowe jedzenie” zmiany dokonują się w ponad 30 szkołach na terenie małopolski. Ponad 1000 uczniów dowiedziało się na czym polega zdrowe jedzenie i jak na co dzień prawidłowo się odżywiać. W ramach programu setki dzieci, mają zapewnione pożywne drugie śniadanie, co w przypadku uczniów z rodzin wielodzietnych nabrało dodatkowego znaczenia.
Kolejnym etapem progarmu będą wizyty studyjne uczniów w ekologicznych gospodarstwach.