Nie zawsze mamy ochotę spędzać w kuchni długie godziny. Zdarza się, że potrzebujemy nieskomplikowanych rozwiązań, które pozwolą nam szybko cieszyć się smakiem. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się potrawy zawierające jedynie pięć podstawowych składników! Przygotowanie ich zajmie nam nie więcej niż 15 minut, do tego chwila spędzona w piekarniku lub na patelni i gotowe!
Czasem bardzo długo zastanawiamy się nad tym, co ugotować. Bywa też tak, że takie rozważania trwają dłużej niż samo przygotowanie potrawy. Dlatego dzisiaj przychodzimy do Was z dwiema gotowymi propozycjami na proste i szybkie dania – ale z jakim efektem końcowym!
Kolorowe szaszłyki
Jeśli szukamy pomysłu na smaczny obiad, który przygotujemy w kilkanaście minut – szaszłyki są idealnym rozwiązaniem. Dzięki dodatkowi świeżych warzyw są one nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Do przyrządzenia „szybkich” potrzebujemy:
· * pierś z kurczaka
· * papryka (najlepiej w dwóch kolorach)
· * cebula
· * pieczarki
· * czubata łyżka Musztardy Kieleckiej grillowej
· *dodatkowo: ząbek czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki chili, pieprz i sól, oliwa
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Musztardę łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, słodką papryką i chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i łączymy z marynatą, następnie odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem warzyw. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki w całości. Warzywa solimy i skrapiamy oliwą, a następnie smażymy szaszłyki na patelni grillowej przez około 10 minut, z każdej strony po około dwie minuty. Gotowe!
Łosoś inspirowany wiosną
Do przygotowania naszej kolejnej propozycji wystarczy mniej niż 10 minut pracy i niewiele ponad kwadrans w piekarniku! Pieczony łosoś to danie znane i lubiane, ale nie każdy miał okazję spróbować go w proponowanym przez nas wydaniu. Przedstawiamy łososia w marynacie miodowo-musztardowej.
Potrzebne składniki:
· * filet z łososia
· * łyżka miodu
· * 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
· * 2 duże ząbki czosnku
· * 2 łyżki oliwy z oliwek
· * dodatkowo: sól, pieprz, sok z cytryny
W niewielkim naczyniu łączymy ze sobą miód, musztardę, oliwę z oliwek oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny do smaku. Łososia myjemy, osuszamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dokładnie pokrywamy go marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości łososia.
Musztardy Kieleckie w plastikowych butelkach to niemal trzy razy więcej ulubionego produktu niż w klasycznych, szklanych opakowaniach. W ofercie firmy WSP „Społem” znajdziemy dwa warianty tego popularnego wyrobu. Pierwszy z nich to Musztarda Kielecka grillowa na bazie wyrazistej czarnej gorczycy, pomidorów oraz słodkiej papryki. Jest ona doskonałym uzupełnieniem nie tylko dań z grilla, ale także tych pieczonych w piekarniku lub smażonych. Drugim produktem, który dostaniemy w większym opakowaniu, jest Musztarda Kielecka delikatesowa. Wyróżnia się ona łagodnym aromatem i aksamitną konsystencją, dzięki czemu stanowi niezwykle smaczny dodatek do wielu potraw. Każdy z tych wariantów może być wyjątkowym uzupełnieniem prostych, pięcioskładnikowych dań.