Kebab i gyros na stałe zadomowiły się w naszym menu. Dania te zyskały własne, polskie wersje. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta, ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują z dużą ilością świeżych warzyw. Właśnie do nich Galeo poleca przyprawę do gyrosa i kebabu.
Sałatka z grillowanym mięsem, smażony drób lub wieprzowina w bułce bądź placku, a może niewielkie kawałki kurczaka na talerzu w towarzystwie warzyw i z sosem tzatziki? To tylko niektóre z polskich wariacji na temat gyrosa, kebabu i shoarmy – dań, których korzenie sięgają Grecji, Turcji i krajów arabskich. W każdej z nich sprawdzi się przyprawa do gyrosa i kebabu Galeo. Dzięki niej przyrządzimy lekki obiad w zaledwie chwilę. Najprościej pokroić mięso na drobne kawałki, doprawić, odstawić na chwilę, przesmażyć na patelni i podać z ulubioną surówką.
W przyprawie do gyrosa i kebabu Galeo znajdziemy słodko-gorzką kozieradkę, aromatyczne zioła: rozmaryn, kolendrę, tymianek i oregano, pikantne czosnek, gorczycę oraz chili, a także kropkę nad „i”, czyli szczyptę kurkumy i słodkiej papryki. Sięgając po kompozycję, nie musimy już niczym więcej doprawiać mięsa, ponieważ znajduje się w niej odpowiednia ilość soli oraz przełamującego jej smak cukru. Mieszanka sprawdzi się w przypadku smażenia i pieczenia mięsa, jak również przygotowania aromatycznej marynaty. Pasuje do drobiu, wieprzowiny, wołowiny i baraniny. Jedno opakowanie wystarcza na ok. 800 g mięsa.
Przyprawę do gyrosa i kebabu Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 20 g w cenie ok. 1,29 zł.
***
Słynna sałatka gyros
Składniki:
• 200 g piersi z kurczaka
• 2-3 ogórki konserwowe
• ½ puszki kukurydzy
• biała część średniego pora
• ¼ główki kapusty pekińskiej
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 150 ml ketchupu
• 1 łyżka przyprawy do gyrosa i kebabu Galeo
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić, posypać przyprawą, zostawić na kilkanaście minut a następnie usmażyć. Układać w przezroczystym naczyniu kolejne warstwy: kurczak, por w krążkach, ketchup, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydza, majonez wymieszany z jogurtem, poszatkowana kapusta pekińska.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Koszt: ok. 13 zł, koszt jednej porcji: ok. 2,6 zł