Czasami szukamy oryginalnych, nowych dodatków, aby podkreślić smak potraw. Okazuje się jednak, że najlepsze rozwiązania są obecne w polskiej kuchni od wielu lat. Właśnie tak jest z chrzanem. Jego charakterystyczny smak i niezwykły aromat został zamknięty przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” w małym słoiczku Sosu Kieleckiego chrzanowego.
Nie jest jednoznacznie dowiedzione skąd chrzan znalazł się na polskich ziemiach. Przypuszcza się, że mógł trafić do Polski ze wschodnich terenów bądź z obszaru Morza Śródziemnego. Wiadomo, że szerzej w naszym kraju został poznany i doceniony prawdopodobnie w okresie średniowiecza. Wykorzystywany był wówczas nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek leczniczy – zewnętrznie m.in. w bólach różnego pochodzenia (w formie okładów) oraz wewnętrznie jako lek na dolegliwości trawienne.
Obecnie kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią. W naszej kulinarnej tradycji dominują potrawy, które w większości bazują na różnego rodzaju mięsach – pieczonych, gotowanych czy smażonych. Często potrzebują one „wzmocnienia”. Soczysty schab ze śliwką czy też pasztet smakują zdecydowanie ciekawiej w towarzystwie Sosu Kieleckiego chrzanowego. Doskonale sprawdzi się także jako sos do sałatek, znakomicie podkreśli smak ryb i jajek czy idealnie skomponuje się z deską serów i wędlin.
Sos Kielecki chrzanowy WSP „Społem” dzięki dużej (8,5%) zawartości chrzanu wyróżnia się charakterystycznym smakiem i bogatym aromatem. Jest wyrazisty, ale nie ostry. Wyróżnia go także jednolita konsystencja i jasna, apetyczna barwa. Sos Kielecki chrzanowy to niezwykle interesująca propozycja na naszym rynku.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 4,20 zł