Miejskie wypieki
Różnorodność, tradycja i smak to jest to co cechuje każdy wypiek.
Wydawałoby się, że piekarnia kojarzyć nam się może jedynie z chlebem i kajzerkami. Jednak piekarnia to nie tylko wyroby to również tradycja, receptury przechodzące z pokolenia na pokolenie i fuzja smaków. Czy tradycyjna Polska babka może mieć inną odsłonę?Czy pieczenie bagietek to sztuka? Czy pączki na całym świecie są takie same?
Jeżeli porównamy wypieki z piekarni z tymi ogólnodostępnymi w supermarketach dojdziemy do wniosku, że choć jedne i drugie są smaczne te z piekarni są tworzone z pasją. Każdy składnik, każdy ruch ręką ma tutaj znaczenie, gdyż to właśnie dzięki nim te wszystkie wypieki dają nam niesamowite wrażenia smakowowe. Często próbujemy swoich sił i tworzymy wykwintne chleby i ciasta w zaciszu domowym. Sami tworzymy nasze małe piekarnie. To cudowne kiedy przy wspólnym pieczeniu jest również nuta zabawy.
Paul Hollywood, który jest ulubionym piekarzem Wielkiej Brytanii, postanowił zgłębić sekrety piekarni w 10 wybranych miastach a swoją kulinarną podróż pokazać w nowym programie „Paul Hollywood i miejskie wypieki”. Zapytany co spodobało mu się najbardziej w koncepcji programu, odpowiedział: „Przede wszystkim spodobało mi się to, że w końcu będę miał okazję “ubrudzić ręce” i rzeczywiście brać udział w samym pieczeniu, co mam ostatnio okazję robić bardzo rzadko. Ludzie lubią piec i staje się to coraz bardziej popularnym hobby. Dla mnie to świetna okazja by podzielić się swoim doświadczeniem w tej dziedzinie i pomóc ludziom w nauce. Dodatkowo miałem okazję odwiedzić te wszystkie niesamowite miasta i z pomocą najlepszych piekarzy z regionu poznać lokalne przysmaki i kulturę. To była okazja, której nie mogłem przepuścić.”.
We wrześniu na antenie Polsat Food Network Paul odwiedzi Warszawę, Nowy Jork, Paryż i Londyn. Swoją kulinarną podróż zacznie od Warszawy - stolicy Polski. Miasta, które ma głęboko zakorzenione piekarskie tradycje. W restauracji i cukierni „Słodki..słony” spotka się z polską gwiazdą telewizji – Magdą Gessler, która również jest pasjonatką ciast i wypieków, gdzie pozna babkę i babeczkę orz makowiec. Paul odzwiedzi również bar mleczny,
w którym spróbuje prostych, ale przepysznych dań takich jak pierogi czy kapustę zasmażaną. Nad ranem odwiedzi najstarszą piekarnie w Warszawie – Piekarnię Piwoński, co przypomni mu dziecinne lata i pracę w rodzinnej piekarni swojego ojca. Później zaś uda się do cukierni Odette, gdzie upiecze tradycyjną polską babkę z nutką cytryny, miodu i kokosa.
W Nowym Jorku odwiedzi dwie nowo otwarte piekarnie gdzie odkryje, że można robić pączki z zupełnie nowym, świeżym nadzieniem jakiego w życiu by się nie spodziewał. Spotka się z Jim’em Lahey’em , internetową sensacją, który stworzył nowy sposób pieczenia chleba w domu. Okazuje się tak prosty, że ciężko w to uwierzyć. Następny przystanek to Juniors Cheescake gdzie Paul spróbuje 12 różnych smaków sernika. To naprawdę ciężka robota! Chcąc zostawić w Nowym Jorku coś po sobie, Paul na podstawie kultowego, 65cio letniego przepisu Juniors Cheesecake stworzy zupełnie nowe Brownie o smaku czekoladowego sernika.
Kolejny przystanek – Paryż! Dla Paul’a będzie to wręcz pielgrzymka. Nasz prowadzący otrzymał klasyczne wykształcenie i mimo, iż pracował w najlepszych europejskich hotelach to bardzo mu zależy na tym by jak najbardziej poprawić pieczenie croissantów, bagietek czy słynnego pain au chocolat. Paul jest bardzo podekscytowany wizytą w Paryżu, gdzie może zmierzyć się z legendarnymi wypiekami, przygotowywanymi
w miejscu swego pochodzenia. Odkrywa, że dla Paryżan bagietka to chleb powszedni i doprowadzili jej pieczenie do absolutnej perfekcji. Po spotkaniu ze utytułowanym piekarzem – Laurent’em Duchene Paul zdaje sobie sprawę, że to pasja w dążeniu do doskonałości sprawiła, iż Paryż podbił świat wypieków( pieczywa). Kolejne miejsce to najstarsza piekarnia w Paryżu - Patisserie Stohrer. Paul da się tam ponieść francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla.
Pora na powrót do domu do Anglii i odwiedzenie Londynu. Nasz prowadzący odwiedzi dobrze mu znane Fortnum and Mason gdzie pokaże swoje ulubione piekarnie i podzieli się z nami swoimi inspiracjami. Jednakże Londyn to nie tylko nostalgia. Paul z ekscytacją opowiada o tym, że stał się on domem dla nowych technik piekarskich. Odwiedza Borough Market gdzie można kupić najlepsze pieczywo w kraju. Kolejnym przystankiem jest historyczny hotel Cliveden House, w którym Paul pracował jako główny piekarz. Odwiedza kuchnię, w której spędził cudowne chwile i dzieli się z nami swoim spostrzeżeniami na temat perfekcyjnej klasycznej popołudniowej herbatki.
A teraz pora na Was! Przetestujcie przepisy Paula i dajcie trochę rozpusty swoim podniebieniom!
Babka
(Paul Hollywood i miejskie wypieki, 21 września o godz. 22:00)
Babka to typowe polskie ciasto, często z dodatkiem drożdży. Spotkałem się z szefem Jankiem Nowakowskim, który pracował w wielu europejskich restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Jest to pełen pasji piekarz, który z entuzjazmem pokazuje swoją pracę. Wrócił do Polski by otworzyć współczesną cukiernie zwaną Odette. Tworzy w niej wyjątkowe desery, używając tylko produktów premium. Podzielił się ze mną swoim przepisem na babkę, do której nie używa drożdży. Nowością dla mnie jest użycie płynnej glukozy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Nie przejmuj się jeśli nie będziesz mieć formy do pieczenia babki. Można użyć również innej.
Porcje: 8-12
Składniki
90g masła
250g drobnego cukru
5 średnich jaj
55g płynnej glukozy lub płynnego miodu
215g mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g prażonych wiórków kokosowych
150ml śmietany kremówki
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 2 limonek
3 łyżeczki ulubionego dżemu
Polewa
200g przesianego cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Starta skórka cytrynowa i suszone płatki róż do dekoracji
Przygotowanie:
Nasmaruj blachę do pieczenia 22cm na 22cm masłem i posyp mąką. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 C. Do dużej miski wrzuć masło i cukier i ucieraj aż cukier się rozpuści. Dodaj po kolei wszystkie jajka ciągle mieszając. Dodaj glukozę lub miód i porządnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty. Wsyp również wiórki kokosowe i wlej śmietanę kremówkę. Na końcu dodaj startą skórkę z cytryny i limonki. Porządnie wymieszaj. Połowę mikstury wylej na blachę i wyrównaj. Wysmaruj powierzchnię dżemem i przykryj pozostałą częścią mikstury. Wyrównaj ciasto z góry i piecz około 50-60 minut aż będzie złote i wyrośnięte. Odstaw do wystygnięcia na drucianej podstawce. By zrobić polewę zmieszaj ze sobą porządnie wszystkie składniki. Ułóż ciasto na paterze, dodaj na górze polewę i udekoruj startą skórką z cytryny i płatkami róży.
Czekoladowe Brownie
(Paul Hollywood i miejskie wypieki, 21 września o godz. 22:30)
Składniki:
225g gorzkiej czekolady ( przynajmniej 45% zawartości kakao)
225g masła
3 duże jajka
225g drobnego cukru
75g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
175g gorzkiej czekolady podzielonej na małe kawałki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sernik
200g tłustego twarogu
1.5 łyżki budyniu w proszku/ kremu w proszku
15g drobnego cukru
1 średnie jajko
pół łyżeczki ekstraku waniliowego
śmietany kremówki
Przygotowanie:
Wyłóż blachę (22x29 cm)do pieczenia brownie papierem do pieczenia I rozgrzej piekarnik do 170C.
Połam na kawałki 225g czekolady i wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z masłem. Umieść nad garnkiem gotującej się wody i poczekaj aż się roztopi. Odstaw do wystygnięcia. Ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę, sól, kawałki czekolady i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i wylej na przygotowaną blachę. Używając miksera, na wolnych obrotach, ubij ze sobą twaróg, budyń w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Miksuj aż wszystko się połączy. Używając dużej łyżki wylewaj miksturę po kolei na wylaną wcześniej do blachy masę. Używając szpachelki zrób na górze wzory w kształcie wirów. Piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie sprawdź czy wszystko jest gotowe. Możesz to zrobić szpikulcem, po wbiciu masa ze środka powinna się jeszcze trochę do niego przyklejać. Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto Parzone w kształcie Wierzy Eiffla
(Paul Hollywood i miejskie wypieki, 28 września o godz. 22:00)
Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów niczym klejnoty. Rozmawiając z szefem cukierni dowiedziałem się, że do robienia delikatnego ciasta parzonego, używanego do robienia eklerek, stosuje się mieszankę wody
i mleka. Dzięki temu są one bardziej miękkie. Jeśli chcecie nadać temu ciastu jakiś fikuśny kształt to używajcie samej wody. Ciasto jest wtedy twardsze.
Składniki:
Ciasto Parzone
125ml mleka
125ml wody
125g masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki drobnego cukru
150g mąki do chleba, mąki pszennej
4 jajka
Polewa
100g roztopionej gorzkiej czekolady
100g roztopionej białej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.By zrobić ciasto parzone, wlej wodę, mleko, masło cukier i sól do dużego garnka. Delikatnie podgrzej aż roztopi się masło a całość zacznie się gotować. Wsyp mąkę. Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Jeśli ciasto zacznie odchodzić od boków garnka to znaczy, że jest już gotowe. Odstaw do ostygnięcia.Przełóż ciasto do miski i miksuj lub ucieraj dodając po jednym jajku aż uzyskasz jednolite ciasto. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego 1 cm dzióbkiem. Wyciśnij ciasto tworząc swój wymarzony wzór. Ja zrobiłem Wierzę Eiffla.
Piecz przez 30-35 minut aż wyrośnie i stanie się chrupkie i złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na druciany stojak. Gdy wystygnie udekoruj roztopioną czekoladą i podawaj z bitą śmietaną.
Bułeczki
(Paul Hollywood i miejskie wypieki, 28 września o godz. 22:30)
Podczas pracy w najlepszych hotelach w kraju zrobiłem tysiące bułeczek. W programie trafiłem znowu do kuchni w Cliveden House Hotel. Robiąc popołudniową herbatę przypomniałem sobie wspaniałe chwile, jakie tu spędziłem.
Mój przepis na bułeczki zakłada użycie mąki pszennej. Dzięki niej uzyskamy odpowiednią strukturę. Poniższe instrukcje dotyczą bułeczek z orzechami laskowymi i owocami, ale można je zrobić ze wszystkim.
Przepis na 15 Bułeczek
Składniki:
500 g mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
80g masła
80g drobnego cukru
2 średnie jajka
250ml mleka
1 rozbełtane jajko do smarowania
Do bułeczek z orzechami dodaj 100 g orzechów, do owocowych 100 g rodzynek sułtańskich.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier do miski. Ugnieć tak, by uzyskać odpowiednią formę. Dodaj jajka i dalej ugniataj. Dodaj połowę mleka i ugniataj aż się wchłonie. Pomału dodaj resztę mleka aż uzyskasz miękkie ciasto. Połóż ciasto na posypanym mąką blacie. Zacznij delikatnie zagniatać. Dodaj rodzynki lub orzechy i wyrabiaj dalej aż będzie gładkie. Jeśli będzie się przyklejać posyp blat mąką. Uformuj ciasto tak by miało około 2,5 cm grubości. Weź foremkę około 5,5 cm lub szklankę i wycinaj babeczki. To co zostanie zroluj od nowa i wytnij kolejne. Odstaw babeczki na parę minut. Używając pędzelka posmaruj je z góry jajkiem. Uważaj żeby jajko nie ściekało po bokach. Piecz przez 15 minut aż będą złociste i dobrze wyrośnięte. Odstaw do ostygnięcia. Przetnij na pół i jedz z masłem, gęstą śmietaną lub dżemem.
Paul Hollywood i miejskie wypieki
Premiera: 21 września o godzinie 22:00