Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-05-18

A A A POLEĆ DRUKUJ

Polski Kongres Rolnictwa: 19 maja konferencja w Warszawie

19 maja w Warszawie odbędzie się druga konferencja Polskiego Kongresu Rolnictwa, czyli cyklu dziesięciu spotkań, których celem jest m.in. integracja branży rolno-spożywczej i promocja rodzimej żywności. Jednym z honorowych patronów przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym konferencji jest program promocyjny ''Doceń polskie''.


Ideą cyklicznych konferencji organizowanych w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa jest stworzenie platformy do debaty, wymiany poglądów i doświadczeń, a także promocja polskiej zdrowej żywności. Spotkania adresowane są do rolników, producentów i przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, a także do producentów maszyn rolniczych oraz przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego, instytucji rolniczych i samorządów.
Patronat honorowy nad kongresem sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Pierwsza z zaplanowanych dziesięciu konferencji w ramach Polskiego Kongresu Rolnictwa miała miejsce 28 kwietnia w Gniewinie (woj. pomorskie).
Drugie spotkanie odbędzie się 19 maja w Warszawie. Patronem tego wydarzenia jest Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

W uroczystym otwarciu poniedziałkowej konferencji udział wezmą m.in. Waldemar Pawlak - prezes Fundacji Polski Kongres Gospodarczy, Jarosław Wojtowicz - zastępca prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Jarosław Kalinowski - poseł do Parlamentu Europejskiego.
W sesji plenarnej pod hasłem ''Branża rolno-spożywcza motorem napędowym polskiej gospodarki'' uczestniczyć będą. m.in. przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego, a także: Wiesław Różański (prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego), Andrzej Szumowski (prezes Stowarzyszenia Polska Wódka) i Jerzy Wierzbicki (przewodniczący Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca).

Po debacie otwierającej odbędą się dwie sesje paneli tematycznych. Na pierwszą z nich składają się dyskusje pt. ''Rolnictwo i obszary wiejskie na Mazowszu'', ''Eksport i promocja polskiej żywności'' oraz ''Potęga polskiego rolnictwa''. Drugi panel tworzyć będą spotkania pod hasłem ''Jakość i bezpieczeństwo żywności'' oraz ''Polski rolnik – nowoczesny biznesmen i manager''.
Wymienione debaty odbywać się będą jednocześnie.
Program konferencji jest dostępny na stronie Polskiego Kongresu Rolnictwa, pod adresem www.kongresrolnictwa.pl/program.

Partnerem merytorycznym konferencji jest Ogólnopolski Program Promocyjny ''Doceń polskie''. Celem realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia jest promowanie rodzimej żywności wysokiej jakości oraz jej producentów.
W ramach programu co kwartał organizowane są audyty, podczas których Loża Ekspertów, grono specjalistów posiadających wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej, ocenia produkty żywnościowe. Certyfikaty ''Doceń polskie'' nadawane są wyłącznie tym wyrobom, którym eksperci przyznali określoną regulaminem programu liczbę punktów za smak i wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny.
- Polski Kongres Rolnictwa to kolejne przedsięwzięcie, w które się zaangażowaliśmy. Inicjatywy zapewniające wymianę doświadczeń i poglądów, także na temat możliwości promocji  polskiej żywności, są potrzebne. Cieszę się, że konferencje mają cykliczny charakter i odbywają się w różnych częściach Polski - taka formuła umożliwia analizę zagadnień istotnych dla poszczególnych regionów naszego kraju – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie”  jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.


* * *
KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS