Pasta i basta! – Tydzień Makaronów w Manufakturze
W środę 25.10 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, ale czemu nie celebrować takiego święta przez cały tydzień? Restauracje w Manufakturze zapraszają na przepyszne makarony od 23 do 29. października.
Sezonowe smakołyki z grzybami czy dynią, a może coś w stylu orientalnym? Restauracje w Manufakturze przekonują, że warto celebrować Tydzień Makaronów właśnie tutaj! Na co mogą liczyć łódzcy smakosze? Bawełna zaprasza na niezwykle wykwintne tagliatelle w sosie na bazie borowików, kremu z białych trufli, sera Parmigiano Reggiano, słodkiej śmietanki, podawany z natką pietruszki. Równie smacznie będzie w Szpulce, gdzie będzie można zjeść tagliatelle ze smażonymi kawałkami marynowanej polędwiczki wieprzowej w sosie na bazie kapeluszy borowików, cebuli szalotki, słodkiej śmietanki, czosnku i natki pietruszki z tartym Grana Padano i liśćmi szałwii.
W jesienne smaki idzie także Tawerna, serwując tagliatelle z włoskim guanciale z pieczarkami, truflami, cebulą, mascarpone i rukolą, posypane serem gran regale.
Nieco inne spojrzenie na Tydzień Makaronów ma Restauracja Zielona, która z okazji święta pasty zaserwuje naleśnikowy makaron z makiem z dynią i brokułami w sosie serowym z boczkiem… z tofu.
A jeszcze odważniej robi się, gdy zajrzymy do restauracji Ganesh. Tu można skusić się na chow mein - smażony makaron z warzywami w wersji mięsnej – z kurczakiem, lub w wersji wege - z indyjskim serkiem paneer. Będzie pysznie!