Zespół badawczy pod kierownictwem dr Marcina Gołębiewskiego z Zakładu Hodowli Bydła, Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt w składzie: Mateusz Wierzbicki z Zakładu Nanobiotechnoligii Katedry Żywienia i Biotechnologii Zwierząt oraz mgr inż. Agata Wójcik z Zakładu Hodowli Bydła Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt będzie zajmował się projektem pt. „Opracowanie innowacyjnego systemu do profilaktyki i wspomagania leczenia subklinicznych mastitis krów mlecznych na bazie synergistycznego oddziaływania nanocząstek srebra i miedzi”. Na swój cel, w znalezieniu nowego systemu zapobiegania chorobom krów mlecznych otrzymali dofinansowania w wysokości 1 200 000 zł.
- Przyczyną mastitis są drobnoustroje. Mogą to być bakterie lub grzyby, które przenoszą się między zwierzętami w stadzie. Gdy dojdzie do zakażenia i rozwinie się stan zapalny, powstaje bolesny obrzęk, który powoduje cierpienie zwierzęcia i straty w produkcji mleka - wyjaśnia kierownik projektu dr Marcin Gołębiewski.
Choroba ta jest jednym z najpoważniejszych problemów, jakie dotykają zwierzęta w hodowlach. Niektóre badania wykazują, że 80 proc. krów mlecznych przynajmniej raz w swoim życiu przechodzi mastitis, a u 15 proc. dochodzi do nawrotu.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW chcą wykorzystać grant z NCBR do stworzenia i przetestowania preparatów odkażających opartych na nanocząstkach miedzi i srebra. Preparat taki jest skuteczny już przy stężeniu substancji czynnej 5-50 ppm (części na milion). Znaczną część preparatu mogą więc stanowić środki pielęgnujące, np. lanolina lub emolienty.
- Proponujemy też nowatorskie urządzenie pozwalające zanurzać strzyki wymion w płynie odkażającym. Dzięki temu będą one dokładnie oczyszczone przed dojeniem, a po dojeniu ujścia strzyków zostaną zablokowane i w ten sposób zabezpieczone przed drobnoustrojami. Nadmiar płynu będzie ściekał z powrotem do dozownika, co zapobiegnie przedostawaniu się go do środowiska - wyjaśnia dr Marcin Gołębiewski.
Kolejnym naukowcem, którego projekt znalazł dofinansowanie w konkursie jest dr inż. Marcin Kurek z Katedry Techniki Projektowania Żywności rozpoczął swoją pracę nad projektem pt.,,Mikrokapsułkowanie jako technika zwiększania aplikacyjności beta-glukanu w przemyśle spożywczym”. Wartość tego projektu to 1.116 217,01 zł. W skład zespołu badawczego doktora Kurka weszli: mgr inż. Małgorzata Moczkowska, mgr inż. Sabina Karp oraz mgr inż. Adrian Stelmasiak, wszyscy z Katedry Techniki i Projektowania Żywności.
Opracowanie technologii mikrokapsułkowania beta-glukanu pozwoli na zwiększenie jego właściwości technologicznych oraz zwiększy jego aplikacyjność w przemyśle spożywczym.
Zastosowanie innowacyjnej technologii poszerzy ofertę pieczywa i makaronu dostępną na rynku. Dzięki temu piekarnie i zakłady produkujące makaron będą bardziej konkurencyjne. Ma także pozytywny wpływ na zdrowie – zmniejsza ryzyko występowania nadwagi i otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych.
Warto dodać, że w siódmym konkursie w ramach programu „Lider” dofinansowanie otrzymało 35 projektów na łączną kwotę 39.689 595,45 zł.
Fot: Od lewej: dr inż. Marcin Kurek z WNoŻiK i dr Marcin Gołębiewski z WNoZ laureaci VII konkursu programu „Lider”
Materiał przygotował: Sebastian Szymański
dostarczył infoWire.pl