Jak mówi staropolskie przysłowie, ,,na świętego Marcina najlepsza gęsina”. Nie trzeba o tym przekonywać mieszkańców Francji, Austrii, Niemiec czy szwedzkiej Skanii, gdzie 11 listopada na stołach króluje pieczona gęś. Aby przywrócić tradycję spożywania tego cennego gatunku mięsa, Sodexo w każdy wtorek listopada w swoich restauracjach będzie serwować potrawy z kaczki i gęsiny.
Jeszcze kilka lat temu o gęsinie nikt nie mówił. Nie myślano też o tym, aby serwować ją w restauracjach. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Najlepsi kucharze, restauratorzy, dietetycy oraz znawcy staropolskich smaków zachęcają do sięgania po ten przysmak nie tylko od święta. O przywrócenie zwyczaju jadania gęsiny walczą m.in. kucharze i szefowie kuchni restauracji Sodexo.
„W listopadzie w restauracjach Sodexo obalamy mit, że mięso gęsi jest tłuste, suche i łykowate. Gęsi dostarczane do naszych restauracji bezpośrednio od lokalnych dostawców, słyną z niezwykle delikatnego i soczystego mięsa. Niewątpliwie duży wpływ na smak serwowanych przez nas dań ma wykorzystywanie w recepturach wyłącznie naturalnych składników.” – powiedziała Katarzyna Skipor, Head of Food Platform w Sodexo.
Najlepsza, bo polska
Choć w Polsce spożycie gęsiny z roku na rok dynamicznie rośnie, to wciąż prawie cała produkcja (90%) trafia na rynek niemiecki. Obecnie zjadamy 1,5 tysiąca ton gęsiny, dla porównania nasi sąsiedzi spożywają ponad 20 tysięcy ton tego mięsa. Jedną z najbardziej znanych i cenionych w całej Europie ras gęsi jest gęś Biała Kołudzka, zwana też owsianą. Ptaki, hodowane pod nadzorem Instytutu w Kołudzie Wielkiej na Kujawach, trafiają do sprzedaży już w wieku 16 tygodni. Zajadają się nimi Niemcy, Francuzi, Austriacy i Skandynawowie. Gęsie łapki eksportowane są na Daleki Wschód, gdzie uznaje się je za afrodyzjak. Natomiast ich pierze jest wysyłane m.in. do Niemiec, Japonii i USA.
Gęś na zdrowie!
Dietetycy często podkreślają zdrowotne zalety gęsiny. Jej mięso odznacza się wysoką zawartością witamin A, B1, B2, B6, D, E i PP, minerałów takich jak żelazo, potas, magnez, cynk czy wapń oraz kwasów omega 3 i 6, które wpływają m.in. na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Mięso młodych gęsi owsianych jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka (jego zawartość to ponad 23%) i tłuszczu, który jest określany mianem najzdrowszego tłuszczu zwierzęcego. Znajdują się w nim także kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), któremu przypisuje się zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.
Rarytasy w biurowej restauracji
Tak jak w tradycyjnej staropolskiej kuchni, również w restauracjach Sodexo w listopadzie nie może zabraknąć dań nie tylko z gęsiny, ale także z kaczki. W każdy wtorek miesiąca goście będą mogli spróbować autorskich dań opracowanych przez kucharzy i doświadczonych szefów kuchni Sodexo. Wśród nich znajdą się azjatyckie zupy przygotowane na bazie gęsiego i kaczego mięsa, pieczone udka, faszerowane tortille czy makarony. Wśród dodatków do potraw z mięsa z kaczki i gęsi znajdzie się czerwona kapusta duszona z jabłkami, pieczone jabłka, gruszki i pomarańcze, suszone owoce, a nawet powidła z żurawiny. Aromaty mięs, podkreślą świeżo wyciskane soki z cytrusów, orientalne sosy oraz świeże i suszone przyprawy, takie jak majeranek, kolendra, imbir, rozmaryn, tymianek czy kmin rzymski.
Od kilku lat wraca tradycja, która zachęca Polaków do tego, aby znów rozsmakowali się w gęsinie. Kucharze i szefowie kuchni restauracji Sodexo Polska On-site Services w oparciu o regionalne i sezonowe produkty, kulinarne dziedzictwo oraz oczekiwania gości, tworzą co raz smaczniejsze, śmielsze i nowatorskie dania. Listopad to wyjątkowy czas w którym postanowili wskrzesić staropolskie powiedzenie, że ,,na świętego Marcina najlepsza gęsina”. W każdy wtorek miesiąca, w restauracjach sieci serwowane będą dania z kaczki i gęsiny w roli głównej.