Musztarda jest doskonałym dodatkiem do zimowych dań, a dzięki jej różnym wariantom możemy urozmaicić nasze ulubione przekąski. W zależności od tego na jaki smak mamy ochotę – możemy wykorzystać zarówno delikatniejszą, jak i ostrzejszą wersję.
Przygotowanie smacznych przekąsek na zimowe wieczory nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Wystarczy, że zaopatrzymy się w znaną od lat Musztardę Kielecką, która podkreśli smak ulubionych dań. Dzięki nim łatwa przekąska stanie się jedyna w swoim rodzaju, ponieważ „prostota tkwi w szczegółach”! Poniżej, przedstawiamy dwa pomysły, które z pewnością sprawdzą się na każdym stole.
Kolorowy talerz rozmaitości
Najprostsze zakąski często okazują się „strzałem w dziesiątkę”. Na zimowe wieczory warto przygotować koreczki z różnych składników, które nie tylko urozmaicą dietę, ale również usatysfakcjonują podniebienie!
Składniki:
· żółty ser w kostce
· pomidorki koktajlowe
· szynka
· papryka
· oliwki
· kabanosy
· ananas
· opakowanie kulek mozzarella
· korniszony
· 3 łyżki Musztardy Kieleckiej rosyjskiej
Do przygotowania koreczków niezbędne są wykałaczki lub cienkie, drewniane patyczki. Ważne jest to, że możemy dowolnie wybierać i łączyć ze sobą produkty. Na przykład na kilku patyczkach nadziać kabanosy, korniszony, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarella, a na innych – pokrojony w kostkę ser żółty, paprykę, szynkę i oliwki. Do tego przepyszny sos, np. Musztardę Kielecką rosyjską, której smak grubo mielonej, czarnej gorczycy z pewnością zachwyci najbardziej wymagających gości.
Chrzanowy aromat nie tylko na święta
Większości z nas chrzan kojarzy się z okresem świątecznym, ale… warto stosować go przez cały rok. Składnik ten z pewnością rozgrzeje nas w chłodne, zimowe dni. Tarty korzeń chrzanu znajdziemy nie tylko w tradycyjnym sosie, ale także np. w Musztardzie Kieleckiej chrzanowej. W jej składzie znajduje się aż 7% tartego korzenia chrzanu. Poniżej przedstawiamy propozycję mini kanapeczek, które doskonale komponują się z ostrą wersją musztardy. Do ich przygotowania potrzebne jest jedynie kilka składników.
· 4 plastry wędzonego łososia
· 1 duża bagietka
· Musztarda Kielecka chrzanowa do posmarowania kanapeczek
· kiełki rzodkiewki
· kiełki brokułu
· sól i pieprz do smaku
Mini kanapeczki można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę. Są one bardzo popularne, smaczne i łatwe do zrobienia. Możemy je także dowolnie udekorować czy ukształtować w kształt serduszek, kół lub dowolnych figur.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej rosyjskiej: ok. 2 zł brutto / 190 g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto / 190 g