Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2022-01-05

A A A POLEĆ DRUKUJ

Karnawałowe smakołyki z pomidorową nutą

 

Przygotowanie karnawałowego przyjęcia wiąże się z wieloma obowiązkami. Porządki, dekoracje, zaproszenie znajomych, a do tego wszystkiego… przyrządzenie smacznych przekąsek. Pytanie tylko, co zrobić, żeby każdy z naszych gości znalazł coś dla siebie? Warto zadbać także o potrawy w wersji wegetariańskiej - dzięki temu nikt na naszym przyjęciu nie pozostanie głodny. 

Karnawał to czas radości i beztroskiej zabawy. Dlatego niewątpliwie powinien składać się z miło spędzonych chwil w towarzystwie najbliższych. Jest to jednak również okres, w którym organizujemy przyjęcia i imprezy, zapraszamy gości i chcemy, by czuli się w naszym domu jak najlepiej. Tymczasem nie da się ukryć, że bycie gospodarzem bywa stresujące… A wcale nie musi takie być! Wszelkie niedociągnięcia możemy zatuszować, odwracając uwagę naszych znajomych za pomocą pysznych przekąsek, dzięki którym będą bawić się jeszcze lepiej.

Koreczki, sałatki i chipsy - to wszystko znajdziemy na niemal każdej imprezie czy przyjęciu. Oczywiście warto mieć je w zanadrzu, ale co jeszcze przygotować, żeby zaskoczyć zaproszonych nieoczywistymi, ale bardzo smacznymi przekąskami? Ciekawym pomysłem może być przyrządzenie owoców morza. Dodajmy do tego jeszcze aromatyczny sos z pomidorową nutą… To nie może się nie udać! A co dla wegetarian lub wegan? Niejedzący mięsa goście bez wątpienia docenią domowe, własnoręcznie przygotowane specjały ze smacznymi pastami i dipami - od tych bardziej wymyślnych, np. z brokułów, czosnku i sera ricotta, po te najprostsze, takie jak sos na bazie ketchupu i majonezu. Oto oryginalny przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wybrednych gości.

Tofu po koreańsku

Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.

Potrzebne składniki:

             2 kostki tofu naturalnego

             3 łyżki skrobi ziemniaczanej

             olej do smażenia

             kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)

             2 ząbki czosnku

             3 łyżki sosu sojowego

             3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego

             1 łyżka Ketchupu Kieleckiego pikantnego

             2 łyżki oleju sezamowego

             2 czubate łyżki miodu

             łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny

             sezam do posypania

             szczypiorek

Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g

 

 





Słowa kluczowe:WSP "Społem"

Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS