Profesjonalna zmywarka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Nie tylko usprawni pracę personelu, ale również zapewni higieniczną czystość naczyń, której nie sposób uzyskać podczas zmywania ręcznego. Co zatem warto wiedzieć, aby dokonać najlepszego wyboru?
Zmywarka gastronomiczna – sprawdzony sposób na czyste naczynia
Przepisy dotyczące zachowania higieny w dziedzinie gastronomii są bardzo restrykcyjne – mycie naczyń wymaga nie tylko usunięcia widocznych zanieczyszczeń, ale również zadbanie o to, aby były one higienicznie czyste pod względem mikrobiologicznym. Zmywarka gastronomiczna, dzięki kilku etapom mycia, płukania i wyparzania w wysokiej temperaturze, jest w stanie zapewnić najwyższy poziom higieny. Dodatkowo zakup zmywarki gastronomicznej to duża oszczędność wody, czasu, a zatem – pieniędzy. W domowych zmywarkach pojedynczy cykl zmywania trwa zwykle od 1 do 2 godzin. Natomiast zmywarka gastronomiczna jest w stanie skrócić cykl mycia nawet do 60 sekund.
- Rynek profesjonalnych urządzeń gastronomicznych zapewnia obecnie na tyle duży wybór, że znalezienie odpowiadającego nam w stu procentach sprzętu nie powinno sprawić problemu. Producenci proponują różne modele i warianty zmywarek, które z powodzeniem można dopasować do specyficznych wymagań technicznych lokalu, czy aranżacji kuchni, w której będziemy pracować. – komentuje Wojciech Wójcik z Multigastro.pl
Do najpopularniejszych typów zmywarek na rynku należą:
Zmywarki do szkła (tzw. zmywarki podblatowe) - urządzenia stosowane przede wszystkim w pubach, barach, kawiarniach. Charakteryzują się małymi gabarytami oraz stosunkowo niewielkim wsadem, czyli maksymalną wysokością naczynia, jakie możemy umyć w urządzeniu. W przypadku zmywarek do szkła jest to wartość od 19 do 29cm. Warto pamiętać, że w takich zmywarkach możemy umyć nie tylko szkło, ale też zwykłe talerze - pod warunkiem, że wybrany model posiada stojak lub kosz na talerze.
W lokalach gastronomicznych, gdzie wydawana jest większa ilość posiłków i tym samym ilość zmywanych naczyń wzrasta, używa się zmywarek o większych gabarytach – tzw. zmywarek uniwersalnych. Charakteryzują się one koszem wsadowym o wielkości 50x50cm lub 45x45cm, oraz wsadem wynoszącym 30-32cm. Należą one do najpopularniejszych zmywarek używanych w gastronomii, ze względu na to, że można w nich myć wszystkie naczynia - również garnki czy pojemniki GN. Zmywarki te, mimo iż posiadają odpływ grawitacyjny, często, ze względu na wygodę użytkowania, montowane są na specjalnych podstawach ze stali nierdzewnej, na tej samej wysokości co zlew.
W dużych lokalach gastronomicznych, takich jak hotele czy sale weselne, najlepiej sprawdzi się zamontowanie zmywarki kapturowej. Jej podstawową cechą jest duży bojler (miejsce gdzie podgrzewana jest woda potrzebna do płukania i wyparzania) oraz dużo większa komora z wodą potrzebną do mycia. Dzięki temu, urządzenie może pracować praktycznie bez przerwy, ponieważ posiada duże rezerwy odpowiednio zagrzanej wody. Zmywarki kapturowe posiadają również mocniejsze pompy, a także obudowę podnoszoną do góry (tzw. kaptur). Takie rozwiązanie pozwala na zamontowanie po bokach zmywarki stołów załadowczych oraz wyładowczych, które znacznie usprawniają pracę w zmywalni. Tego typu urządzenia mogą mieć jeszcze większe kosze wsadowe - od 50x50cm do 60x70cm.
Zmywarki do tac, garnków i naczyń to urządzenia dla bardziej wymagających klientów, do zakładów, w których efektywność pracy jest bardzo ważna i gdzie nie można pozwolić sobie na to, aby pracownik przez cały dzień zajmował się tylko myciem dużych garnków czy tac. W budowie są takie same jak zmywarki kapturowe czy uniwersalne, lecz posiadają wyższe komory oraz większe kosze wsadowe – tak, aby mogły się do nich zmieścić duże naczynia.
W miejscach takich jak bardzo duże hotele, jednostki wojskowe czy szpitale, stosuje się zmywarki przelotowe, które mogą się składać z różnych modułów, np. płuczących suszących itd. Tego typu urządzenia sprawdzają się w obiektach, gdzie codziennie myje się tysiące naczyń - mogą osiągać długość nawet 16 metrów. Są to jednak sprzęty wybierane dość rzadko, ze względu na duży koszt zakupu.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Zmywarka gastronomiczna to ogromna oszczędność wody i energii elektrycznej – tego typu urządzenia zużywają na jeden cykl mycia około 2 litrów wody oraz potrzebują tylko od 20-40 litrów wody, aby napełnić swoje bojlery i komory przy pierwszym uruchomieniu na początku dnia. Każda profesjonalna zmywarka pracuje cały dzień na tej samej wodzie - jedynie na płukanie i wyparzanie pobierane jest około 2 litrów świeżej wody. Zmywarka gastronomiczna jest gotowa do pracy po około 30 minutach od jej włączenia. Im zmywarka jest mniejsza i ma mniejszą moc, tym więcej czasu będzie potrzebowała na dogrzanie wody pomiędzy cyklami mycia.
Najważniejsze, aby upewnić się, że zmywarka posiada wszystkie wymagane certyfikaty, jest objęta serwisem gwarancyjnym, a sklep zapewnia profesjonalną obsługę i możliwość montażu przez wykwalifikowany zespół fachowców. To zapewni nam prawidłowe działanie urządzenia i odpowiednią pomoc w razie awarii. – dodaje Wojciech Wójcik.