Na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w Akademii Naturalnego Smaku – nowym projekcie edukacyjnym FRoSTY, który właśnie wyrusza w podróż po Polsce.
Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY i prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Wnętrze podzielone jest na strefy poświęcone różnym dodatkom do żywności, m.in.: barwnikom, aromatom czy wzmacniaczom smaku. Nie brakuje atrakcji przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – od tych multimedialnych z animacjami i filmami, przez półki z eksponatami, aż po interaktywne, edukacyjne zabawy. Zwiedzający mogą sprawdzić m.in. jak smakuje glutaminian sodu, jakie dodatki znajdują się w najpopularniejszych kategoriach produktów spożywczych czy poznać sztuczki stosowane przez producentów żywności. Jedną z głównych atrakcji jest również wirtualny sklep, w którym po zeskanowaniu kodów z wybranych produktów, konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków, jakie znajdują się w jego koszyku.
Celem obiektu jest skierowanie uwagi konsumentów na problem nadmiernego stosowania dodatków do żywności oraz skłonienie ich do zapoznawania się z treścią etykiet produktów spożywczych przed dokonaniem zakupu.
Z roku na rok obserwujemy wzrost świadomości konsumentów. Powiększa się grupa która przykłada co raz większą wagę do tego, jak ważne jest to, co jemy, a także jakość i sposób wytwarzania produktów – mówi Alicja Ponder, ekspert FRoSTY i specjalista ds. żywienia człowieka. Powszechnie panuje przekonanie, że wszystkie produkty dostępne na półkach z tzw. zdrową żywnościa są wysokiej jakości i przypisuje się im działanie prozdrowotne. Warto jednak zaznaczyć, że najistotniejszy jest ich skład. Dlatego też przed dokonaniem zakupu, należy czytać etykiety i wybierać produkty jak najmniej przetworzone, niezawierające dodatków do żywności. Przykładem są mrożone dania FRoSTY, która nie stosuje w swoich produktach żadnych dodatków. W swoim nowym projekcie „Akademia Naturalnego Smaku” FRoSTA pomoże w rozszyfrowaniu symboli dodatków do żywności oraz wskaże jak dokonywać dobrych wyborów robiąc codzienne zakupy.
Pierwsze wydarzenie z cyklu „Akademia Naturalnego Smaku” odbędzie się w dn. 2-8 grudnia, w godzinach 10-18, w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Na wszystkich zainteresowanych, na miejscu czekać będą edukatorzy, którzy oprowadzą po stanowisku, a także odpowiedzą na wszystkie nurtujące pytania.