Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2018-10-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Dyniowe przysmaki na Halloween

 

Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów – Halloween. Przedstawiamy danie, które idealnie wpisuje się w to święto, a przy tym jest smaczne i pełne wartości odżywczych.

„Cukierek albo psikus” to pytanie bardzo często można usłyszeć od dzieci, które pięknie przebrane pukają do naszych drzwi 31 października. Rzadko kiedy znajdzie się śmiałek, który prosi o psikus, nie oferując odwiedzającym go przebierańcom słodyczy. A gdyby tak Halloween zacząć od samego śniadania i zaproponować całej rodzinie polecane przez dietetyków FC Barcelona smaczne dyniowe pankejki, które wspólnie możecie udekorować w dynie, potworki czy nietoperze? Gwarantujemy, że Twoje dziecko będzie zachwycone, a wspólne dekorowanie pozwoli na wzmocnienie więzi i będzie wspaniałą zabawą. Skorzystaj z przepisów opublikowanych na stronie Beko i w tegoroczne Halloween #JedzJakMistrz! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrzów? To proste!

Do przygotowania dyniowych naleśników potrzebujesz:

Składniki

·         80g mąki pełnoziarnistej

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         łyżeczka cynamonu

·         1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

·         pół łyżeczki soli

·         80g puree z dyni

·         2 jajka

·         pół szklanki mleka

·         3 łyżki syropu klonowego

·         2 łyżki oleju kokosowego

·         Ulubione owoce do dekoracji

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach. W robocie planetarnym (np. Beko) połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pankejk był puszysty i ładnie zarumieniony. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków. Smacznego!

Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz

Dodatkowe informacje o marce BEKO

Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS