10 marca w warszawskiej restauracji Moonsfera finaliści ogólnopolskiego konkursu Dilmah Real High Tea Challenge 2016 walczyli o złoty medal i prawo reprezentowania Polski w globalnym finale. Zwyciężyła restauracja 16 Stołów z Lublina.
High Tea
High Tea to pochodzący z Anglii XIX-wieczny zwyczaj towarzyski związany ze spożywaniem herbaty i jedzenia późnym popołudniem przy „wysokim” stole, np. kuchennym. Słynne Afternoon Tea tym różniło się od High Tea, że gościom podawano herbatę i tzw. finger food po południu w salonie, na piętrowych talerzach ustawianych na „niskim” niewielkim stoliku. Takie podwieczorki polegały na delektowaniu się przygotowanymi przez gospodarzy herbatami, przekąskami, ciastkami oraz niemniej ważną... konwersacją.
Dilmah Real High Tea Challenge
Zainicjowany w 2007 roku, do dziś zorganizowany w 15 krajach na całym świecie konkurs Dilmah Real High Tea Challenge polega nie tyle na rekonstrukcji dawnych rytuałów, ile na pokazaniu, jak herbata „działa” tu i teraz. Triumfatorami poszczególnych edycji są zespoły szefów kuchni, sommelierów i barmanów uznanych za najlepszych, ale zarazem najodważniejszych interpretatorów klasycznej formuły High Tea. Innowacją najlepiej obrazującą współczesny charakter projektu jest wprowadzenie do menu herbacianych moktajli i koktajli, które zgodnie z tradycją "parowane" są z jedzeniem - także tym przygotowywanym na bazie herbaty.
Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016
Finalistami polskiej edycji konkursu były restauracje z Lublina (16 Stołów), Ustki (Chapeau Bas - Grand Lubicz Hotel) oraz Skaryszewa (Leśny Dwór). Zadaniem trzyosobowych zespołów było przygotowanie i zaserwowanie Jurorom klasycznie zaparzonej herbaty, trzech "drinków" na bazie herbaty oraz kilku autorskich przekąsek dopasowanych do poszczególnych napojów. Prezentacje pod kątem smakowym i estetycznym oceniało Jury w międzynarodowym składzie: Dilhan C. Fernando (szef Dilmah, kiper, inicjator wielu projektów, m.in. School of Tea i Real High Tea), Kurt Scheller (Mistrz Kulinarny), Jarosław Uściński (Prezes SSKiC, szef kuchni restauracji Moonsfera), Robert Schinkel (holenderski tea-mixologist). Zwycięzcą konkursu został zespół restauracji 16 Stołów z Lublina, a srebrnymi medalistami ex aequo Chapeau Bas i Leśny Dwór. Lublinianie już wkrótce wyjadą na Sri Lankę, żeby wziąć udział w The Dilmah School of Tea, a w przyszłości będą reprezentować Polskę na Global Real High Tea Challenge.
Nowa tradycja: High Tea, czyli podwieczorek przy herbacie
Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016 to coś więcej niż tylko konkurs kulinarny - to także oferta adresowana do gastronomii. Naszą misją jest przywrócenie herbacie należnego jej miejsca przy stole. Projektem Real High Tea chcemy pokazać, jak ciekawym i nieodzownym dodatkiem kulinarnym może być herbata, jeśli poświęci się jej nieco uwagi. Zapraszając na nasze High Tea przedstawicieli branży HoReCa chcieliśmy zaprezentować im atrakcyjność podwieczorku zarówno dla gości jak też obsługi lokalu - mówi organizator polskiej edycji konkursu, Tomasz Witomski (Gourmet Foods).
Partnerami Dilmah Polish Real High Tea Challenge byli:
magazyn Food Service
restauracja Moonsfera
Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
World Association of Chefs' Societies
Fiskars
Kenwood