„Przepraszam bardzo, czy w tym sklepie mogę znaleźć bezglutenowe produkty?”
Czy ten produkt jest bezglutenowy?”. Takie pytania konsumentów stają się coraz bardziej powszechne i nie budzą już zdziwienia. W efekcie na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się specjalne produkty dla osób przejawiających nadwrażliwość na gluten. Jednym z nich są chrupki kukurydziane firmy SANTE.
Co to jest gluten ?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje przede wszystkim w pszenicy, ale także w innych zbożach: życie, jęczmieniu, owsie czy orkiszu. To właśnie nietolerancja tego składnika może się przekładać na niewłaściwe funkcjonowanie naszego organizmu, w szczególności układu trawiennego. Podstawą zweryfikowania takiej nadwrażliwości jest przeprowadzenie testu obciążeń organizmu Reinholda Volla.
Nietolerancja może ujawnić się w jednej z trzech następujących postaci:
- klasyczna (celiakia)
- ubogoobjawowa (celiakia charakteryzująca się jedynie zanikiem kosmków jelitowych)
- latentna (nietolerancja, z którą nie są związane objawy występujące w trakcie celiakii)
Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, która wymaga bezwzględnego usunięcia czynników alergennych z codziennej diety. Nadwrażliwość na gluten nie wiąże się z permanentnym unikaniem produktów glutenowych, lecz z ich czasowym odstawieniem. W jednym i drugim przypadku należałoby jednak zastosować się do odpowiednio rozpisanej diety.
Jakie produkty stanowią podstawę bezglutenowej diety?
Chleb bezglutenowy, makarony bezglutenowe (gryczany, jaglany, ryżowy) ciastka bezglutenowe. Do takiej żywności zaliczamy również: ryż, kukurydzę, soję, ziemniaki, owoce i warzywa, sorgo, proso, grykę, mięso każdego rodzaju, ryby, jajka, roślinne oleje. Niewątpliwą zaletą tej diety jest fakt, iż w jej ramach mogą być spożywane produkty, stanowiące powszechne menu osób zdrowych.
Ważnymi elementami bezglutenowej diety są niskoprzetworzone produkty, do których należą m.in. warzywa, owoce, orzechy migdały. Zboża, które zawierają gluten można z kolei zastąpić amarantusem, kaszą jaglaną czy quinoa (komosa ryżowa).
Warto zwracać uwagę na oznaczenia produktów bezglutenowych, na których można zauważyć przekreślony kłos pszenicy.
Chrupki kukurydziana SANTE bez zawartości glutenu
W ofercie produktowej firmy Sante znajdują się obecnie dwa produkty, oznakowane przekreślonym kłosem pszenicy – międzynarodowym symbolem żywności bezglutenowej. Mowa o Chrupkach Kukurydzianych Kulkach i Chrupkach Kukurydzianych Kręconych. Znak symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową jest przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Znaczone są wyłącznie produkty, które z pozytywnym wynikiem przeszły audyt na nieobecność glutenu.
Chrupki kukurydziane znajdują się w ofercie produktowej Sante od wielu lat, będąc idealną przekąską dla dzieci oraz dorosłych. Otrzymywane z grysu kukurydzianego są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Teraz chrupki kukurydziane mogą być polecane także osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać w produktach spożywczych glutenu.
***
Sante znaczy zdrowie – od początku swojego istnienia działamy zgodnie z tą filozofią. Firma Sante A. Kowalski sp. j. jest ekspertem w produkcji żywności funkcjonalnej czyli żywności korzystnej dla zdrowia oraz jednym z liderów na rynku musli, produktów sojowych i cukru trzcinowego. W portfolio firmy znajduje się około 100 pozycji produktowych wspierających zdrowy tryb życia i odżywiania. Utrzymujemy dynamiczny i stały wzrost obrotów, a nasze produkty cieszą się uznaniem konsumentów w kraju i za granicą – w Wielkiej Brytanii, na Litwie, w Estonii, Szwecji, Austrii, Islandii, ale też na Bliskim Wschodzie. Pozycję firmy i marki Sante potwierdzają też liczne nagrody i wyróżnienia, takie jak tytuł „Gazeli Biznesu” przyznawany w rankingu dziennika „Puls Biznesu”, wyróżnienie w plebiscycie „Złoty Paragon”, „HIT HANDLU” i „Laur Konsumenta”.
***