Myślisz, że wraz z latem skończył się czas korzystania z wielu świeżych produktów, z których można przygotować świetne dania? Jesteś w błędzie! Jesień przynosi ze sobą produkty, które pozwolą przyrządzić doskonałe jesienne zupy.
O tej porze zapewne niejednokrotnie zmoczy nas deszcz, wiatr przeszyje swym zimnem i w drodze do domu będziemy myśleli tylko o jednym – by się rozgrzać. Takim wymaganiom sprosta ciepła i odpowiednio doprawiona zupa. „Jesień to okres często zmieniającej się pogody, w takich warunkach o wiele łatwiej o przeziębienie. Starajmy się regularnie jeść pożywne i ciepłe posiłki, bogate w witaminy pochodzące ze świeżych warzyw - będą wzmacniać nasz układ odpornościowy”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Grzybowa na 5!
Miłośnicy grzybów zacierają ręce na myśl o jesieni, bo wtedy mamy prawdziwy wysyp grzybów. A wycieczka do lasu to dopiero początek tej przygody. Prawdziwa uczta zmysłów zaczyna się w kuchni – tu powstają aromatyczne grzybowe buliony i inne zupy na bazie borowików, podgrzybków czy kurek. Taka jak ta - Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem tymianku:
Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
- 100 g makaronu kokardek
- Cebula
- 2 łyżki tymianku świeżego lub suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj makaron: ugotuj go zgodnie z zaleceniami producenta i odcedź po upływie odpowiedniego czasu.
- Umyte grzyby pokrój w plastry. W drobną kostkę posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je przez krótki czas na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pokrój tymianek.
- Do smażącej się cebuli i czosnku dodaj grzyby. Całość smaż na dużym ogniu do osiągnięcia złotego koloru. Następnie umieść w garnku tymianek (zachowaj jego niewielką ilość – przyda się do przystrojenia dania), litr wody i kostkę bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia gotuj przez kwadrans.
- Do zupy dodaj śmietankę i ugotowany makaron kokardki. Całość starannie wymieszaj.
- Gotową zupę posyp siekaną natką pietruszki i pozostałym tymiankiem.
Inny pomysł? Kociołek pyszności z leśnymi grzybami w roli głównej. Do tego pomidory, kasza pęczak, biała fasola zagotowane w esencjonalnym bulionie. Wszystkie potrzebne składniki znajdziemy w domowej spiżarni, np. fasola i pomidory skrywają się w puszkach, które przeważnie mamy pod ręką. „Zupa grzybowa z kaszą jest treściwa i pełna fantastycznych aromatów, grzybowych, ziołowych i warzywnych – całość podkreślają słodko-kwaśne pomidory, które nadają też jej pięknego koloru. Dodatek grzybów i fasoli niemalże wymusza obecność świeżego koperku w tym daniu – to zioło doskonale się z nimi komponuje. Przepis inspirowany jest smakami kojarzonymi ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by taką zupę gotować także na inne okazje”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Zupa grzybowa z kaszą
Składniki:
- 120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
- Bulion grzybowy Knorr
- Mała, pokrojona w talarki marchewka
- 250 g pomidorów
- 80 g kaszy pęczak
- 80 g wymoczonej przez noc fasoli
- 30 g selera
- Mała, drobno posiekana cebula
- Litr wody
- 3 łyżki siekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa: pomidory, cebulę i pietruszkę drobno pokrój, a seler zetrzyj. Do garnka przełóż kaszę, grzyby, fasolę i jarzyny.
- Składniki zalej litrem wody i gotuj przez półtorej godziny.
- Pokrój marchew i koperek. Pierwszy ze składników, wraz z kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów, dodaj do zupy.
- Całość dopraw wedle uznania i gotuj przez kolejne pół godziny.
- Posiekany koperek dodaj do zupy. Gdyby miała zbyt gęstą konsystencję, dodaj do niej niewielką ilość wody i gotuj przez kolejne 5 minut.
Jarzynowa – domowa!
Do akcji wkraczają sezonowe warzywa. Efekt? Krem z cukinii, brokułowa urozmaicona płatkami migdałów, dziesiątki odmian barszczów. A może Zupa z kalarepy i rzodkiewek, w której oprócz głównych bohaterów, znajdziemy też inne jesienne warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, por i seler? Oto prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych!
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
Składniki:
- 2 kalarepy
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- Pęczek rzodkiewki
- 2 ziemniaki
- Marchewka
- Pietruszka
- Cebula
- Por
- Kawałek selera
- Pół pęczka natki pietruszki
- Pół pęczka koperku
- Pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- 1,7 l wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa: najpierw umyj i obierz marchewkę, korzeń pietruszki, seler, białą część pora, ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę. Natkę pietruszki i koperku drobno posiekaj. Obierz i podziel na części jedną kalarepę.
- Pokrojone wcześniej warzywa wrzuć do 1,7 litra wody. Następnie rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak zupy. Gotuj do momentu, w którym wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dodaj do wody połowę natki pietruszki i koperku. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku pieprzem i starannie zmiksuj.
- Zieloną cześć pora i rzodkiewkę pokrój w plasterki, drugą z kalarep w słupki, a cebulę w pióra.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość kolejne 2 minuty.
- Gotowe warzywa przełóż z patelni do garnka. Zagotuj zupę i podawaj gorącą – posypaną świeżą natką pietruszki i koperku.
Z wkładką
Marzymy o rozgrzewającej zupie, ale chcemy czegoś więcej? Jeśli warzywa to za mało, pomyślmy o dodatku mięsa lub kiełbasy. Możliwości mamy sporo – ogórkowa na wędzonce, bulion z klopsikami mięsnymi, gulaszowa z kiełbasą czy grzybowa z boczkiem. I do tego propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego – Zupa grochowa na wieprzowinie:
Zupa grochowa na wieprzowinie
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
- 3 kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr
- 10 dkg wieprzowiny (bez kości)
- 4 ziemniaki
- 10 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg grochu (moczonego przez 2 godz.)
- 10 dkg cebuli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta majeranku
- Szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Groch mocz w wodzie przez 2 godziny.
- Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę, a cebulę starannie poszatkuj.
- Wytop częściowo tłuszcz z boczku. Następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej mięso. Po chwili wrzuć do mięsa cebulę i majeranek. Całość smaż przez chwilę.
- Groch odsącz z wody i wsyp do smażących się składników. Następnie dodaj 2 kostki bulionowe Knorr, które podkreślą smak boczku, oraz szklankę wody. Starannie wymieszaj i duś przez kilka minut.
- Dodaj do garnka wywar warzywno-mięsny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa będzie odpowiednia do spożycia w momencie, w którym wszystkie jej składniki będą miękkie. Przed serwowaniem, dopraw ją do smaku.
Zupa „coś z niczego”
Zziębnięci w końcu przekraczamy próg własnego domu. Trzęsiemy się z zimna, mamy skostniałe ręce, marzymy tylko o tym, by jak najszybciej nasunąć koc po sam nos. Płachta materiału ogrzeje nas tylko z zewnątrz. Do ogrzania nas od środka potrzebna jest gorąca zupa! Najlepiej, żeby udało się ją szybko przygotować z tego, czym zazwyczaj dysponujemy w kuchni.
Ratunkiem w takiej sytuacji może być Szybka jesienna zupa z klopsikami. Trochę mięsa mielonego, marchewka z groszkiem, jajko, bułka tarta, odpowiednie doprawienie i voila! – doskonała zupa na stole!
Szybka jesienna zupa z klopsikami
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 300 g marchewki z groszkiem
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Połącz mięso, jajko, bułkę oraz część natki. Całość wymieszaj a następnie formuj małe klopsiki.
- W garnku zagotuj litr wody, dodaj mięsne kulki oraz warzywa.
- Dodaj bulionetkę Knorr, która dopełni smak potrawy. Następnie przykryj garnek. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 15 lub 20 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Równie prosta, ale zdecydowanie bardziej pożywna będzie Zupa fasolowa na kiełbasie. Wystarczy podsmażyć w garnku wszystkie składniki, zalać je wodą, doprawić, a następnie dodać fasolę i chwilę gotować:
Zupa fasolowa na kiełbasie
Składniki:
- 200 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski
- 2 kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr
- 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 200 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 200 g fasoli białej z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- Ziarno ziela angielskiego
- Pieprz czarny
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- Majeranek
- Pieprz
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż cebulę i kiełbasę. Następnie dodaj do nich czosnek, marchew i ziemniaki.
- Do garnka wlej półtora litra zimnej wody, dodaj do niej kostki bulionowe Knorr, które nadadzą zupie posmak wędzonego boczku.
- Całość gotuj do momentu, w którym zmiękną ziemniaki.
- Wrzuć do garnka fasolę i gotuj wszystko przez 2 minuty.
- Zupę podawaj doprawioną niewielką ilością majeranku i pieprzu.
Kremowa!
Gęsto, gęściej, krem! Oto czas na pyszne, esencjonalne zupy-kremy. Z czego? Wybór duży, ale o tej porze roku pada na dynię – symbol kulinarnej jesieni. Ta prosta zupa z dodatkiem świeżego imbiru rozgrzeje nas idealnie w chłodne dni:
Jesienna zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni np. hokkaido
- Kostka Rosołu z kury Knorr
- 200 ml mleka kokosowego
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Kawałek świeżego imbiru o długości ok. 5 cm
- Łyżka brązowego cukru
- 50 g pestek z dyni
- Łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Obraną dynię pokrój na kawałki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, a obrany imbir zetrzyj.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Przesmaż na niej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj do nich kawałki dyni, starty imbir i łyżkę brązowego cukru. Całość smaż przez 5 minut.
- Dodaj litr wody oraz kostkę Rosołu z kury Knorr, która uwydatni smak składników dania. Gotuj do momentu, w którym dynia zmięknie – zwykle trwa to ok. 10 minut. Następnie zmiksuj wszystkie składniki zupy na aksamitny krem.
- Do garnka wlej mleko kokosowe i całość jeszcze raz zagotuj.
- Zupę serwuj na gorąco, posypaną pestkami dyni.
Smacznego!
dostarczył infoWire.pl